Älskar semifreddoglass av alla de slag. Gjorde den här med jordgubbar till midsommar. Och den gick verkligen hem i alla åldrar!
Semifreddo betyder halvfryst på italienska och innebär att glassen ska tas fram i tid och ätas lite mjuk och smält. Glassen förbereder du enklast dagen före du ska ha den. Vi åt färska jordgubbar och chokladsås till.
Den här nutellasemifreddon är en annan favorit!
Semifreddo med jordgubbar och maränger
25 minuter
8 portioner
5 dl vispgrädde
5 äggulor + 2 äggvitor
1 dl strösocker
1 l jordgubbar
12 maränger, grovt krossade
Tillbehör
1 l jordgubbar
Chokladsås (se reept nedan)
- Vispa grädden.
- Vispa äggulorna och strösockret fluffigt i en separat skål. Vispa äggvitorna till ett skum.
- Snoppa och mixa jordgubbarna till en puré (spara några till garnering).
- Blanda äggulesmeten och jordgubbspurén (spara lite av purén). Vänd i grädden och sist äggvitorna.
- Häll upp smeten i en form som rymmer cirka 1 ½–2 liter. Varva med jordgubbspurén och krossade maränger.
- Dra snirkliga rörelser i glassen med en kniv för att få snygga marmoreringar.
- Skär några av jordgubbarna i bitar och lägg på ytan. Sätt in formen i frysen i minst 5–6 timmar. Sätt plastfolie över glassen om den ska sparas länge i frysen.
- Garnera med färska jordgubbar och servera gärna med chokladsås.
Receptet kommer från Mitt kök.
Enkel chokladsås
15 minuter
6 portioner
1 dl strösocker
1 dl kakao
½ krm salt
1 dl mjölk
Blanda socker, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och rör om så att allt blandas. Låt koka upp under omrörning.
Koka såsen på svag värme ca 5 minuter eller tills den är blank och slät.