Kolla vilken fröjd för ögonen! Gjorde denna sparris- och västerbottensostpaj och frös in som fyra lunchlådor. Med sallad och den här romsåsen till blev det värsta lyxlunchen. För att få pajdegen lite fiberrikare bytte jag ut 1/2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl.
Sparris- och västerbottensostpaj
Pajdeg
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
lite iskallt vatten
¼ tsk salt
Fyllning
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 knippe sparris
300 g riven Västerbottensost eller annan vällagrad ost, t. ex. prästost
Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter. Kavla ut degen och täck en pajform 25-27 cm alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter.
Värm ugnen till 200 grader medan pajen vilar i kylen.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt. Skär sparrisen i tunna skivor, spar topparna till garnering. Blanda ner sparrisen i fyllningen tillsammans med osten. Häll upp blandningen i pajskalet. Garnera med sparristopparna. Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Servera varm eller kall, gärna med sallad.
Receptet hittade jag hos systrarna Eisenman.