Tacofredag

Så underbart med helg! Fredag betyder fredagsmys och tacos här hemma. Som variation gjorde vi supergoda nachos i ugn med kyckling och en massa goda tillbehör.

Vad äter ni en fredag?

Nachos med kyckling

Nachos med kyckling, salsa, picklade jalapenos och koriander

4 personer
Ca 500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
Ca 3 msk olivolja
2 tsk chilipulver (inte chilipeppar)
1 tsk vitlökspulver
½ tsk malen ancho chilipeppar
½ tsk oregano
Salt och peppar
Ca 250 g salta nacho chips (ca 1 1/2 påse)
Ca 2 dl riven ost
Ca 3 dl tacosås eller salsa
15 körsbärstomater
Ca 3 dl gräddfil
1/2 rödlök, skivad
Färsk koriander till garnering

Picklade jalapenos
3-4 jalapenos
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 dl färskpressad lime

Nachos med kyckling

GÖR SÅ HÄR: Börja med att göra den picklade jalapenosen. Blanda vatten, socker och ättiksprit och koka upp. Låt sjuda i någon minut och låt sedan svalna (lägg kastrullen i ett kallt vattenbad så svalnar lagen snabbare). Tillsätt limesaft. Skiva jalapeno och lägg i en burk. Häll på lagen. Låt stå i kylen i ett par timmar, helst över natten.

Värm ugnen till 200 grader. Skär kycklingen i bitar. Blanda chilipulver, anchopulver, vitlökspulver och oregano. Rör ihop kryddblandningen med kycklingen och stek i olivolja i en stekpanna tills kycklingen är genomstekt. Salta och peppra.

Sprid ut nachochips på en bakplåt. Sprid ut kycklingen ovanpå. Toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smält. Ta ut plåten ur ugnen och toppa med lite tacossås, körsbärstomater, gräddfil, rödlök och den picklade jalapenosen. Garnera med koriander. Servera med limeklyftor och eventuellt mer tacosås/salsa och gräddfil på sidan.

Receptet kommer från Systrarna Eisenman.

Lämna en kommentar