Härnösand bjuder på sommarväder. Så fantastiskt att cykla till jobbet idag i linne och det är bara maj. Vill grilla till middag typ varenda dag. Gjorde ett så himla gott tillbehör när vi grillade i helgen, bakad rotselleri med ostkräm.
![Bakad rotselleri med ostkräm](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2018/05/Bakad-rotselleri.jpg?resize=840%2C523&ssl=1)
Bakad rotselleri med ostkräm
6-8 personer
800 g rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
100 g mögel- eller ädelost
2 tsk äppelcider- eller sherryvinäger
50 g skuren grönkål
1 dl hackade rostade nötter
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200°C. Skala rotsellerin och skär i jämnstora bitar och lägg i en ugnsform. Skala och riv vitlöken, blanda med timjan, 1 msk olja, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Häll oljan över rot- sellerin och blanda runt. Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
- Smula osten i en skål, tillsätt vinägern och 2 msk hett vatten. Rör till en lite tjockare kräm.
- Massera grönkålen med 1 tsk olja, 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Sprid ut den över rotsellerin och ställ in i ytterligare ca 5 minuter.
- Strö över nötterna och ringla över lite av ostkrämen. Receptet kommer ursprungligen från ICA.
![Grillad fläskkarré](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2018/05/Grillad-flaskkarre.jpg?resize=840%2C560&ssl=1)
![Gott med grillat](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2018/05/Grillat.jpg?resize=840%2C520&ssl=1)
![Grillat till middag](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2018/05/Middag.jpg?resize=840%2C560&ssl=1)
![Grillsallad](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2018/05/Grillsallad.jpg?resize=840%2C560&ssl=1)
Den här grillsalladen med gravlaxsås är en favorit som mamma brukar göra till grillat. Recept på den kommer här:
Grillsallad
1/2 vitkålshuvud
5 stora morötter
1 liten purjo eller 1/2 stor
1 sats gravlaxsås
Gravlaxsås
3 msk senap
1 msk socker
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl olja
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning, gärna med elvisp. Om oljan tillsätts för hastigt i början är det risk för att såsen skär sig. Såsen ska vara tjock och krämig.
- Strimla vitkål, morötter och purjolök. Tillsätt gravlaxsåsen. Börja med lite i taget, den ska inte bli för blöt men inte heller för torr.
Så rätt i säsong detta recept ligger just nu!
Den bakade rotsellerin med ostkräm var mycket uppskattad.
En sådan fin ostkräm, utan ytterligare mejeriprodukter. Endast vinäger och hett vatten=)
Tack för receptet och all inspiration, jag lagade denna rätt både igår och i förrgår!
/Lena
ÅÅÅ, vad roligt att du testat! Ja, visst är den god!? Måste nästan göra den snart jag med 🙂
//Linda