Härnösand bjuder på sommarväder. Så fantastiskt att cykla till jobbet idag i linne och det är bara maj. Vill grilla till middag typ varenda dag. Gjorde ett så himla gott tillbehör när vi grillade i helgen, bakad rotselleri med ostkräm.

Bakad rotselleri med ostkräm
6-8 personer
800 g rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
100 g mögel- eller ädelost
2 tsk äppelcider- eller sherryvinäger
50 g skuren grönkål
1 dl hackade rostade nötter
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200°C. Skala rotsellerin och skär i jämnstora bitar och lägg i en ugnsform. Skala och riv vitlöken, blanda med timjan, 1 msk olja, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Häll oljan över rot- sellerin och blanda runt. Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
- Smula osten i en skål, tillsätt vinägern och 2 msk hett vatten. Rör till en lite tjockare kräm.
- Massera grönkålen med 1 tsk olja, 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Sprid ut den över rotsellerin och ställ in i ytterligare ca 5 minuter.
- Strö över nötterna och ringla över lite av ostkrämen. Receptet kommer ursprungligen från ICA.




Den här grillsalladen med gravlaxsås är en favorit som mamma brukar göra till grillat. Recept på den kommer här:
Grillsallad
1/2 vitkålshuvud
5 stora morötter
1 liten purjo eller 1/2 stor
1 sats gravlaxsås
Gravlaxsås
3 msk senap
1 msk socker
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl olja
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning, gärna med elvisp. Om oljan tillsätts för hastigt i början är det risk för att såsen skär sig. Såsen ska vara tjock och krämig.
- Strimla vitkål, morötter och purjolök. Tillsätt gravlaxsåsen. Börja med lite i taget, den ska inte bli för blöt men inte heller för torr.
Så rätt i säsong detta recept ligger just nu!
Den bakade rotsellerin med ostkräm var mycket uppskattad.
En sådan fin ostkräm, utan ytterligare mejeriprodukter. Endast vinäger och hett vatten=)
Tack för receptet och all inspiration, jag lagade denna rätt både igår och i förrgår!
/Lena
ÅÅÅ, vad roligt att du testat! Ja, visst är den god!? Måste nästan göra den snart jag med 🙂
//Linda