Kanelbullar med råg

När Tim fyllde år testade jag att baka lite mörkare bullar genom att byta ut en del av mjölet mot rågmjöl. Bullarna blev jättesaftiga och stora. Nästa gång kommer jag att göra bullarna lite mindre, så att de inte tar slut på en gång!

Saftiga kanelbullar med rågmjöl

Kanelbullar med råg

Ca 25 st
20 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk mortlade kardemummakärnor
1,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
900 g vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
200 g smör
1.5 dl strösocker
3 msk kanel
1 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
En nypa salt
1 tsk vatten

Pärlsocker

Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret i bakassistent tills degen släpper bunkens kant. Tillsätt smöret och kör några minuter till. Pudra mjöl över och jäs minst 2-3 timmar – gärna längre för mer smak. Degen ska fördubbla sin storlek.

Kanelbullar på jäsning
Kanelbulledeg

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölat bakbord och bred på fyllningen till ett jämnt lager som täcker hela degen. Rulla antingen till en korv och dela i 25 bitar för klassiska snurror eller skär i 25 remsor och tvinna ihop till en knut. Jäs igen under handduk på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek.

Kanelbullar med råg

Pensla bullarna med ägg uppvispat med en nypa salt och en liten skvätt vatten (då försvinner alla slemmiga trådar och det blir lättare att pensla). Strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i 230 graders värme i ca 15 min tills dom är gyllenbruna både på ovansidan och undersidan. Låt svalna. Sedan är det bara att hugga in!

tim-12ar-72px-1-av-1

Lämna en kommentar