Svartvinbärsglass med varm chokladsås

Den här svartvinbärsglassen står i frysen och väntar på att få ätas upp ikväll. En ny favorit. Älskar att använda bär och frukt i trädgården. Det är livskvalitet på hög nivå!

Svartvinbärsglass med chokladsås

Svartvinbärsglass med varm chokladsås

6-8 portioner

Svartvinbärspuré
225 g svarta vinbär
Drygt 1 dl strösocker
1 vaniljstång

Vaniljparfait
4 äggulor
Drygt ½ dl strösocker
½ dl glykossirap
5 dl vispgrädde

Chokladsås
200 g mörk choklad, hackad
1 dl vatten
2 msk muscovadosirap eller vanlig sirap
1 knivsudd salt

Svartvinbärsglass med chokladsås

Svartvinbärspuré: Blanda svarta ­vinbär och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen i en vispskål – de ska användas till vaniljparfaiten. Lägg den tomma vaniljstången i kastrullen. Koka upp och låt småkoka 5–7 minuter. Sila därefter bland­ningen genom en finmaskig sil till en slät puré. Låt svalna.

Vaniljparfait: Vispa äggulor, socker, glykossirap och vaniljkorn med elvisp till en ljus och skummande smet. Vispa grädden lätt. Vänd försiktigt ner i äggblandningen med hjälp av en slickepott.

Marmorering: Häll hälften av glas­smeten i en avlång form som tål frys. Ringla hälften av vinbärspurén ovanpå. Häll över resten av glassmeten och avsluta med att ringla smala strimmor av vinbärspurén på längden ovanpå den. Dra försiktigt med en tändsticka eller tandpetare på tvären över strimmorna så att det blir ett fint mönster. Täck med aluminiumfolie, ställ in i frysen och frys parfaiten minst 4 timmar.

Receptet kommer härifrån.

Lämna en kommentar