Lakritsrulltårta med hallonmarängfrosting

Är du lakritsälskare måste du bara testa den här rulltårtan. Jag gjorde den till Millys kalas. Den smakar så där alldeles lagom med lakrits och blandningen med hallonkrämen är bara åååh. Perfekt att ha en halva liggandes i frysen om det kommer oväntat besök…

Lakritsrulltårta med hallonmarängfrosting

Lakritsrulltårta med hallonmarängfrosting

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl kakao
2 msk lakritspulver eller 3 msk finkrossad turkisk peppar
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk crème fraiche

Hallonmarängfrosting
2 dl färska hallon
1 äggvita
0,75 dl strösocker
300 g smör, rumsvarmt
0,5 tsk vaniljpulver

Garnering
Färska hallon

Bjud på lakritsrulltårta med hallonmarängfrosting och chokladbollar på födelsedagskalaset!

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt. Sikta de torra ingredienserna ner i en skål. Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet.

Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.

Lägg en kökshandduk på en plan yta och pudra översidan med kakao. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.

Hallonmarängfrosting: Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten. Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp. Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor. Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig. För att frostingen inte ska smaka smör, vispa länge. Rör ner vaniljpulvret och vänd ner hallonen.

Montering: När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den.

Dela den på mitten och frys in i bakplåtspapperet med fryspåse över. Ta ut rulltårtan från frysen ca 30 minuter innan ni ska äta den. Det är lättare att skära snygga skivor när den är lite frusen.

Fördelen med att frysa in den i skivor är att du kan ta fram några åt gången. I så fall bör du lägga rulltårtan i kylen ca 20 minuter innan du skär den så att smörkrämen stelnar lite.

Rulltårtan funkar även att äta som efterrätt. Garnera då med en klick av den resterande frostingen och hallon.

Receptet kommer ursprungligen från köket.se.

Lämna en kommentar