Årets pepparkaksbak

I veckan bakade vi pepparkakor. Hittade världens godaste recept inne hos Leila. Även fast jag älskar Nygårds pepparkakor och Kronans cederpepparkakor slår hembakta det mesta.

Pepparkakor (1 av 1)

Olles spröda pepparkakor

2 stora rullar
400 g rumstempererat (mjukt) smör
550 g strösocker
3 dl ljus sirap
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl vatten
10 g (3 tsk) mald kanel
2,5 g (1 tsk) mald nejlika
2,5 g (1 tsk) mald ingefära
Svartpeppar från kvarn
¼ dl citronsaft
20 g (3 tsk) bikarbonat
1,3 kg vetemjöl
Pepparkakor1 (1 av 1)

Rör det mjuka smöret i degblandare med strösocker, tillsätt sirap. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen. Tillsätt citronsaft. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord. Grädda pepparkakorna gyllene på bakplåtar eller på bakplåtspapper penslade med smält smör.

Tips! För att få pepparkakorna spröda är det viktigt att kavla dem riktigt tunna. Det tar bara några minuter i ugnen. Förvara pepparkakorna i en lufttät plastburk.

Pepparkakor3 (1 av 1)

Pepparkakor9 (1 av 1)

Visst blev de snygga? Min favorit är den Stella skulle skriva TOMTEN på, men som blev TOMOMTEN <3. Som ni kan se blev några hockeyinspirerade.

Pepparkakor7 (1 av 1)

Kristyr

Blanda 3 dl florsocker, 1 äggvita och 2 krm ättiksprit. Rör kristyren jämn och blank, gärna med elvisp. Ta i mer florsocker om kristyren är för rinnig. Färga om du vill med några droppar karamellfärg till önskad färg.

Lämna en kommentar