Den här gratängen testlagade jag förra veckan. Rätten fick toppbetyg av hela familjen. Äggstanningen gör den lite ”omelettig”. Gjorde en god sallad till som sidorätt.
Bacongratäng
5-6 portioner
600 g köttfärs
400 g bacon
1 lök
3 msk chilisås
Peppar
Fyllning
Champinjoner så det täcker botten
1/2 squash i 2 mm skivor
Riven ost
Äggstanning
3 ägg
2 dl standardmjölk 3 %
1 dl grädde
Peppar
Gör så här: Skär löken och stek den i stekpannan. Klipp ner baconen i pannan och stek det lätt. Lägg i köttfärsen och stek den med de övriga ingredienserna. Ha i chilisåsen och svartpepparen. Låt detta steka ihop i 10 minuter cirka.
Smörj en form med smör. Skär och lägg i champinjonerna så de täcker botten av formen. Varva sedan med köttfärs/baconsåsen och riven ost. Avsluta med den skurna squashen och riven ost på toppen.
Vispa ihop äggstanningen och häll detta över gratängen jämnt över. Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter i 225 grader.
Receptet kommer härifrån.