GI-favorit: Citruskyckling med bönröra

Den här citruskycklingen och bönröran skulle jag kunna äta en gång i veckan. Kycklingen är väldigt mör i och med att den tillagas på låg värme i ugnen. Rätten kräver lite planering dock eftersom kycklingen ska marineras, gärna ett dygn innan.

Citruskyckling2 (1 av 1) Citruskyckling (1 av 1)

Citruskyckling med bönröra

4 personer
4 kycklingfiléer
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
Rivet skal och saft av 2 citroner
2 tsk sambal oelek
2 msk kallpressad olivolja
Salt, peppar
4 msk hackad persilja

Bönmix
1 msk kallpressad olivolja
2 rödlökar
1 burk kidneybönor på burk
1 burk kikärtor på burk
1/2 dl hackad basilika
2 tsk torkad timjan
2 stora tomater, skållade och tärnade
2 nävar rucolasallad
2 mogna avocado

Dressing
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger

Skala lök och vitlök. Hacka löken. Blanda lök, citronskal och saft, sambal oelek och olja. Pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Häll marinaden i en plastpåse, lägg i kycklingfiléerna och knyt till. Lägg plastpåsen i kylen över natten.

Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 1 timme på 120 grader. Kontrollera att köttsaften är klar. Använder du köttermometer ska innertemperaturen vara 66 grader. Strö över persilja inför serveringen.

Värm oljan till bönmixen i en djup stekpanna eller kastrull. Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg dem i stekpannan. Tillsätt bönor och kikärtor. Låt allt bli genomvarmt. Tillsätt basilika, timjan och tomat. Vänd ner rucolasallad och avocado. Blanda ingredienserna till dressingen och blanda ner i bönmixen.

Lämna en kommentar