Härligt sommarhäng

Här kommer några bilder och recept från förra helgen. Två gånger i sommar har vi och Wikmans lyckats få till en dejt. Så lyxigt!

Tunnbrödpinnar

Ofta istället för förrätt brukar vi göra några goda tilltugg. Den här gången blev det tunnbrödpinnar, krustader och marinerade vitlöksklyftor. Recept på fördrinken finns här. Krustaderna penslade jag först med lite smält smör i botten, klickade i creme fraiche och toppade med en räka.

Tunnbrödpinnar

1 paket sviktat tunnbröd
Olivolja
Havssalt
Timjan
Västerbottenost

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med olivolja på båda sidorna, strö över havssalt och timjan. Riv västerbottenost över. Grädda i ca 4 minuter tills brödpinnarna har fått fin färg. Skär i remsor medan bröden fortfarande är varma och mjuka.

Grillad laxfjäril

Till middag åt vi grillad laxfjäril a la grecque. En smarrig sommarmiddag som kommer från min mamma (som så många andra av mina maträtter). Hon är otroligt duktig på att hitta goda recept. Blir alltid lika glad när hon testar dem på mig.

Grillad laxfjäril a la grecque

4 personer
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar, nymald
1-2 msk olivolja, till pensling
4 st laxfiléer, fjärilsstyckade, à ca 150 g

Sallad
4-6 msk olivolja
1,5-2 dl parmesanost, nyriven
4-6 tsk vitvinsvinäger
0,5 st gurka, färsk, i strimlor
2 dl svarta oliver, med kärna (gärna vitlöksmarinerade)
1 st paprika, röd eller grön, stor, i mindre bitar
0,5-1 st isbergssallad, i mindre bitar
200 g fetaost
1,5-2 dl lök, gul eller röd, hackad

Börja med salladen: Blanda alla grönsaker och lägg som en bädd på fyra tallrikar. Smula fårosten över salladen och fördela ut oliverna. Strö slutligen den nyrivna parmesanosten över det hela. Hit kan man förbereda några timmar i förväg. Förvara tallrikarna svalt under tiden. Inför serveringen fördelas vinägern och olivoljan droppvis över salladstallrikarna.

Grillning av laxfjärilar: Elda på grillen och invänta maximal hetta på glödbädden vilket brukar ta 10-20 minuter beroende på om du har grillkol eller briketter och om det blåser eller är vindstilla. Har du tillgång till bälg kan du påskynda brasan väsentligt. Krydda axfjärilarna med salt och nymald vitpeppar. Pensla dem lätt med olja. Grilla laxfjärilarna på stark värme 1 1/2-2 minuter på varje sida beroende på skivornas tjocklek. Placera en nygrillad laxfjäril på varje salladstallrik och servera omgående.

Receptet kommer från Allt om mat.

Innan efterrätten gottade vi oss i solen nere vid bryggan. Barnen hann med både fiske och bad.

Tur på fyrhjulingen
Sofie i solen

Till efterrätt blev det flädergubbar med maräng- och citrusgrädde. En av mina favoritefterrätter när det finns färska jordgubbar. Recept finns här.

Flädergubbar med maräng och citrusgrädde

Lämna en kommentar