Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon

Det här receptet känns som ett typiskt vinterrecept och kommer från Buffé nr 2 2011. Jag tog färdigt ströbröd istället för att göra eget. I grundreceptet står det cheddarost, men i brist på det tog jag den ost vi hade hemma. Jag tycker det blev bra ändå.

 photo IMG_8960_zps36caf1d6.jpg

Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon

4 portioner
1 vitlöksklyfta
1 burk crème fraiche (2 dl)
2 dl mjölk
200 g riven ost
Ströbröd
2 msk olivolja
Rosmarin
2 paket bacon (à 140 g)

Sätt ugnen på 175°C. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Skala och finriv vitlöken. Blanda crème fraiche, mjölk, den rivna vitlöken och den rivna osten. Häll såsen över blomkålen. Strö över resten av osten på gratängen och strö över ströbröd och rosmarin. Ringla oljan över. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.

Stek baconet knaprigt i en stekpanna eller i micron. Låt rinna av på hushållspapper. Servera gratängen med bacon och gärna en blandad grönsallad.

Lämna en kommentar