Middagstips vecka 6

Choritzogryta med kikärtor och vitkål

Ny vecka och nya maträtter. Veckan som kommer ser ut så här. Några av rätterna är återkommande favoriter som fläskkotletterna, choritzogrytan och favoritfredagsmaten tacos.

Pannbiff med löksky
4 portioner
500 g nötfärs
300 g fläskfärs
2 gula lökar
2 msk vatten
Salt och malen vitpeppar
Smör till stekning
4 dl köttbuljong
Värm ugnen till 200 grader. Skala lökarna och riv ner den ena i färsen. Arbeta ihop lök, färs, vatten, salt och peppar till en smidig smet. Skölj händerna i kallt vatten och forma 12 små biffar. Låt 1 msk smör bli brunt i en panna på medelvärme och stek biffarna hastigt 1 minut per sida. Lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen och låt den stå i 15 minuter. Strimla den andra löken och fräs den gyllengul i smör på medelvärme i cirka 10 minuter. Häll på buljongen, koka upp och låt puttra någon minut. Servera biffarna med skyn samt kokta grönsaker och blomkålsmos.
Blomkålsmos med västerbottenost och rostad fänkål
4 portioner
1 stor fänkål
Lite smör att steka i
2 stora blomkålshuvuden
1 dl mjölk
1 msk smör
1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Skär fänkålen i fina strimlor och stek med lite smör. Skölj och koka blomkålen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt kålen ånga av ordentligt. Pressa till mos i en potatispress. Vispa mjölk och smör i en het gryta, rör ner osten. Blanda ihop den pressade blomkålen, de stekta fänkålsbitarna och oströran i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Vitlökskryddat sötpotatismos
4 portioner
600 g sötpotatis, skalad och skuren i bitar
200 g potatis, skalad och skuren i bitar
2-3 vitlöksklyftor
6 kvistar färsk oregano
Havssalt och nymalen svartpeppar
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i sötpotatis, potatis och vitlök. Koka tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter. Häll av potatisen och spara 4 msk av vattnet. Lägg tillbaka potatisen och vitlöken i den varma kastrullen. Tillsätt olja och det mesta av oreganon och smaksätt med salt och peppar. Mosa väl och tillsätt lite av vattnet du sparat om moset blir för torrt. Strö över lite oregano.

Lämna en kommentar