Matstafetten

Igår var det den omtalade Matstafetten. Var lite orolig att det skulle bli lika tråkigt som förra gången, men vi hade superkul. Fick cykla en hel del.

Först var vi hos Niklas och Karin Marklund på Kackela och åt förrätt. Där fick vi en supergod smögencheesecake. Därefter cyklade vi till Emma och Pelle Blom på Lingonstigen och åt varmrätt. De bjöd på en riktig sommartallrik med sallad, stekt gravad lax och gravlaxsås. Till sist cyklade vi hem till oss och åt efterrätt, vit chokladmousse med hallonsås.

Fördrinkar serveras på alla ställen, så även hos oss. Jag är väldigt svag för kokos, så vi bjöd på en sommardrink med västindisk touch. För att göra det lite festligare gjorde jag en sockrad grön kant på glasen. Receptet har jag fått av min förra chef som sorgligt nog inte finns i livet längre.

Sommardrink med västindisk touch

12 personer
1 burk kokosmjölk
2 ananas- eller nektarjuicekoncentrat
2 lime eller 1 pressad citron
2 dl vit rom
Sugrör

Gör så här: Blanda kokosmjölken, juicekoncentrat, lime och rom. Frys in minst ett dygn. Vid servering, lägg några matskedar av den frysta blandningen i glasen. Fyll på med fruktsoda eller limeläsk. En ”bubblig” spritsig effekt kommer av sig själv. För att höja smak- och sinnesintrycket ytterligare, servera med antingen jordgubbar, rivet limeskal eller färska ananasskivor och sockrad grön kant på glasen, sugrör och små drinkparasoller.

Vit chokladmousse med hallonsås

8 personer
150 g choklad, vit
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl kesella

Hallonsås
150 g hallon
0,5 dl strösocker

Gör så här: Finhacka chokladen och smält den i mikrovågsugnen. Vispa grädden, ej alltför hårt. Rör ner grädde och kesella i chokladen, men rör inte för mycket. Spritsa eller klicka ner smeten i glas. Låt stå svalt minst 30 minuter.

Tina hallonen och mixa dem med socker. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Skeda hallonsåsen över moussen och låt stå svalt till servering. Receptet kommer från Allt om mat.


Underbara pioner på bordet

Förrätten som vi fick var fantastiskt god. Här är ett recept som är liknande.

Smögencheesecake

Botten
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 gelatinblad

Garnering
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
Dill

Gör så här: Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

1 tanke på “Matstafetten”

Lämna en kommentar