Fondue- och melodifestivalkvällJag har alltid älskat Melodifestivalen. Den är rolig att träffas kring också får alla rösta på sin favorit. Igår var familjen Åström/Wik här. Först åt vi fondue. Det var år och dar sedan jag åt det sist. Har aldrig lagat det själv. Det blev supergott. Doppade kött, choritzo, bacon, champinjoner, paprika och syltlök. Till hade vi bakpotatis, sallad och såser. Receptet kommer från ICA:s Buffé nr 2 2011.

Fondue
4 portioner
Ca 700 g mört och välputsat kött helst filé av nöt, gris eller kyckling
Ca 500 g korv t.ex lammkorv och/eller chorizo
1 gul paprika
1 röd paprika
8 – 9 schalottenlökar
1 paket bacon (à 140 g)
1 1/2 l neutral olja t.ex. solrosolja
Ca 16 champinjoner
Cornichoner och syltlök till servering

Gör så här: Skär köttet i 2–3 cm stora bitar. Skär korvarna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i hälften. Rulla ihop baconskivorna.

Mät upp oljan i en fonduegryta. Oljan ska nå 6–7 cm upp från grytans botten. Ställ grytan på spisen och hetta upp oljan till 180°C. Har du ingen termometer så testa med en bit ljust bröd. Det ska bli gyllenbrunt på 1 minut.

Duka fram kött, korvar, bacon, grönsaker, champinjoner, cornichoner, syltlök, sallad och såser på bordet. Vi gjorde bland annat het aioli. Låt var och en fritera sina bitar i oljan.

När det blev dags för Melodifestival betygsatte vi alla bidrag. Jag hoppades på Sanna Nielsen, men anade att Eric Saade skulle ta hem segern. Det gjorde mig ingenting heller. Låten är bra och sedan är han söt som socker. I potten låg en middag. Den lyckades till slut familjen Åström/Wik kamma hem.

Lämna en kommentar