GI-vecka 3

Här kommer två nya GI-recept som vi gärna äter. Citruskycklingen är min favorit, men köttfärsbiffar är heller aldrig fel. Vi har några olika recept på köttfärsbiffar, det här är ett.

Citruskyckling

Citruskyckling med bönmix

4 portioner
4 st kycklingfileer
2 gula lökar, hackade
4 st vitlöksklyftor, pressade
2 st citroner, det rivna skalet och saften
2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
Salt och peppar efter behag
4 msk bladpersilja, hackad

Bönmix
2 msk olivolja
2 st röd lök klyftad
300 gram kokta kidneybönor
300 gram kokta kikärtor
1 dl basilika hackad
2 tsk timjan torkad
4 stora tomater, skållade och tärnade
2 näve ruccolasallad
2 st avocado, mogna tärnade
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt och peppar att smaka av med

  1. Blanda marinad: Gul lök, vitlök, citron, sambal oelek, olivolja, salt och peppar. Häll i plastpåse. Lägg i kycklingfiléerna. Låt ligga över natten.
  2. Sätt ugnen på 120 grader. Lägg fileerna i en ugnsform. Stek i mitten ca 1 timme. Strö över persilja innan serveringen.
  3. Bönmixen: Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt lök, bönor, kikärtor. Låt allt bli varmt. Tillsätt basilika, timjan och tomat. Vänd ner rucolasallad och avocado.
  4. Dressing: Blanda olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Häll över bönmixen.

Nötfärsbiffar med fetaost och bönmos

4 personer
1 ägg
1/2 dl havregrädde/matlagningsgrädde
2 msk havrekli
1/2 gul lök
100 g fetaost
500 g nötfärs
Salt och peppar
Rapsolja
Flytande margarin

Sallad
1 gurka
4 tomater
3 msk olivolja
1 msk vinäger

Bönmos
2 burkar stora vita bönor eller (ca 400 g hemmakokta)
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl färska basilikablad

Knäck ägget i en bunke och blanda ner havregrädde och havrekli. Tillsätt riven lök, fetaost i tärningar och färsen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Forma till 8 biffar och stek i rapsolja och lite flytande margarin.

Skär gurka och tomater i mindre bitar. Lägg dem i en skål och häll på olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Skölj bönorna och mixa tillsammans med olivolja, vitlök, basilikablad och eventuellt lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Lämna en kommentar