Knappkakor – sötaste kakorna till kalaset

Det här är en favoritkaka som jag gjorde när Tim och Stella var små. Alla barn älskar dem för att de är så färgglada. Blev så glad när en kompis till Stella påminde mig om de här kakorna för ett tag sen, blev därför sugen att göra dem till Stellas 18-årsdag.

TIPS! Förbered degarna och lägg i kylen några timmar innan utbakning, då blir degarna lättare att kavla och stansa ut.

Knappkakor
Stella 18 år

Knappkakor

Ca 80 st

230 g smör
3,4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk salt
5,6 dl vetemjöl
Hushållsfärger (jag tog gul, röd, grön och blå)

GÖR SÅ HÄR:

  • Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Det hjälper verkligen om smöret är mjukt och medgörligt. Ta i ägg, salt och vanilj och fortsätt vispa en stund. Har du en stark visp kan du fortsätta med visparna, annars kan du sätta på degkrokarna istället vid det här laget. Vispa i mjölet, några deciliter i taget tills du får en fin och jämn smördeg.
  • Dela degen i fyra lika stora delar och färga varje deg i till exempel blått, rosa, gult och grönt. Börja med några få droppar, och droppa i mer tills du blir nöjd med nyansen. Plasta sen in degarna och lägg in i kylskåpet i några timmar, tills de är kalla och hårda.
Knappkakor
  • Ta ut en deg i taget och kavla ut tills den är ca 5 mm hög, med mjöl både på underlaget och på kaveln. Ha mer mjöl till hands också, och strö på mer under tiden du kavlar. (Om det är varmt i köket kan degen bli varm och kladdig, jobba därför så snabbt du kan för att slippa det.)
  • Stansa sen ut kakor med ett glas, eller en form. Det blir ca 20 st (1 plåt) av varje färg. Jag brukar använda en ”Food ring”, en som är 6 cm i diameter och en mindre som är 4,5 cm i diameter. Hålen tog jag ut med sugrör, men det går lika bra med en sprits eller liknande.
Knappkakor
  • Lägg försiktigt över knapparna på en plåt med en mjölad stekspade. Sätt ugnen på 175°C och ställ in plåten i kylen ytterligare en liten stund för att de ska hålla formen, 10-15 minuter. Grädda i mitten av ugnen 7-9 minuter (eller tills kakorna fått lite, lite färg).
Knappkakor
  • Om kakorna smälter ihop i hålen, vidga hålen lite med ett sugrör precis när du tar ut dem ur ugnen och de fortfarande är mjuka. Se bara till så att sugröret inte smälter!
Knappkakor
Knappkakor

Lämna en kommentar