Valborg med vänner

Hade vänner över på middag igår. Mysigt med en helkväll med massa mat, surr, skratt och spel. Tänkte att jag skulle ge er recepten på det vi åt och drack.

Följ mig på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Valborg
Hugo Spritz

Hugo Spritz – med fläder och bubbel

2 glas
0,5 dl fläderblomssaft
1 limefrukt
2 kvistar färsk mynta
2-3 dl bubbel
Is

GÖR SÅ HÄR: Skär limen i klyftor. Fyll glas med isbitar. Pressa i limejuice från några av limeklyftorna. Häll på flädersaft och toppa med bubbel. Garnera med färsk mynta och mer lime. Servera genast.

Smetanadipp

Tunnbrödschips & smetanadipp med saltgurka och honung

Tunnbrödskex
4 tunnbröd
2-3 msk neutral olja
Flingsalt
Dillkrydda

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Klipp tunnbröden i långa remsor, ca sex st på ett bröd.
  3. Pensla tunnbrödsbitarna med olja på ovansidan.
  4. Strö över flingsalt och dillkrydda. Det går även bra att blanda oljan med dillkrydda och salt innan pensling.
  5. Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och grilla i ugnen 5-7 minuter, eller tills de är krispiga och gyllenbruna. Håll koll så de inte bränns.
  6. Låt kallna och servera.

Smetanadipp med saltgurka och honung
2 dl smetana
5-6 små saltgurkor, finhackade
2 msk flytande honung
Zest från 1 citron
Salt och nymald svartpeppar efter smak

GÖR SÅ HÄR:

  1. Finhacka saltgurkorna noggrant.
  2. Blanda smetana med citronzest och honung i en skål.
  3. Tillsätt de hackade gurkorna och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera tillsammans med tunnbrödschipsen.
Italiensk sushi

Italiensk sushi

Serrano- eller parmaskinka
Rucola
Burrata eller buffelmozzarella
Soltorkade tomater
Salt & peppar
Balsamicosås

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg ut skinkan lite omlott på en skärbräda.
  2. Fördela ut rucola, burrata och soltorkade tomater. Salta och peppra.
  3. Rulla ihop och skär som sushirullar.
  4. Ringla över balsamico.
Flapsteak
Coleslaw

Grillad flapsteak i tortillabröd

4 personer

Flapsteak
1 kg flapsteak
1 apelsin
2 msk soja
0,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
Salt, svartpeppar

Pico de gallo
4 tomater
1 lök (gul eller röd)
1 kruka koriander
Saft från 1 lime
1 röd chilli
Salt

Coleslaw
300 g vitkål
100 g morötter
1 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
0,5-1 tsk dijonsenap
0,5 msk citronsaft
Svartpeppar

Karamelliserad rödlök
4 rödlökar
2 msk smör
1 krm salt
1 tsk strösocker
1/2 dl vatten

Guacamole
2 mogna avokado
2-3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt & svartpeppar

Tillbehör
Grönsallad, strimlad
1 paket tortillabröd
2 dl gräddfil
2 strimlade & grillade paprikor

Pico de gallo

GÖR SÅ HÄR:

  1. Flapsteak: Blanda saften från en apelsin med soja, rapsolja, pressad vitlök och rökt paprikapulver. Ha ner i en påse tillsammans med köttet och låt det ligga i kylen några timmar eller under natten. Torka flapsteaken försiktigt runt om med lite hushållspapper. Försegla köttet i en vacuumpåse eller zip-lock-bag. Låt gå i Sous Vide ca 5 timmar på 57 C för medium rare. Låt svalna något innan du avslutar i en varm panna alternativt på en het grill. Låt inte köttet ligga på för länge, det ska bara få en yta. Vira in köttet i bakplåtspapper och låt vila i ca 10 minuter.
  2. Pico de gallo: Hacka lök, tomater, chilli och koriander och lägg i en skål. Pressa över lime, rör om och krydda med en nypa salt.
  3. Coleslaw: Ansa och strimla vitkålen tunt och fint med kniv eller en mandolin. Skala och riv moroten på den grövsta delen på ett rivjärn. Lägg kålen i en skål och massera in salt och vinäger. Låt stå och dra 15-20 minuter. Krama ur kålen ordentligt, lägg i en skål och blanda med riven morot, majonnäs, turkisk yoghurt och dijon. Smaka av med citron och svartpeppar och lite salt.
  4. Karamelliserad rödlök: Skala löken och skär i tunna strimlor, använd en mandolin om du har. Stek löken i smör på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt salt och socker och fräs samman. Tillsätt vatten och låt det fräsa ihop.
  5. Guacamole: Mosa avokadon i en skål med en gaffel eller mixer. Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda i ett par matskedar turkisk yoghurt. Blanda om och smaka av med salt och peppar.
  6. Skär upp köttet och servera med alla tillbehör.
Daimpannacotta

Daimpannacotta

6 personer
5 dl mellangrädde
1 vaniljstång
2 gelatinblad
200 g mjölkchoklad med daim

Topping
1 liten daim

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden tillsammans med frön och vaniljstång och låt sjuda några minuter.
  3. Ta upp vaniljstången. Bryt ner chokladen i grädden, rör tills chokladen smält.
  4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i grädden och låt smälta till en slät smet och att allt blandats ordentligt.
  5. Häll upp i glas eller små burkar. Låt stelna i kylskåp minst 4 timmar.
  6. Hacka daimen och strö den över pannacottorna vid servering. Spritsa ev en klick grädde.
Valborg
Valborg

Lämna en kommentar