Denna jättegoda färsrätt smakar som en blandning mellan fläskfilé och köttfärslimpa. Knepet är att du först fryser färsen i några timmar och sen skär den i skivor, så att det ser ut som fläskfilé.
![Falsk fläskfilé i gräddsås](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2021/09/Falsk-flaskfile.jpg?resize=819%2C1024&ssl=1)
![Falsk fläskfilé i gräddsås](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2021/09/Falsk-flaskfile1.jpg?resize=819%2C1024&ssl=1)
Falsk fläskfilé i gräddig sås
4 personer
500 g blandfärs
1,5 msk aromat kryddsalt
3 msk smör (2+1 msk)
200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gräddsås
3 dl valfri grädde
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1,5 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
3 msk finhackad persilja
![Falsk fläskfilé](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2021/09/Falsk-flaskfile2.jpg?resize=840%2C600&ssl=1)
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda färs och aromatkrydda. Forma färsen till en avlång rulle, ungefär som en fläskfilé. Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen, 2–3 timmar. Skär sedan den frysta färsen i skivor.
- Sätt ugnen på 200°.
- Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en smord ugnsform.
- Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör. Salta och peppra. Lägg svampen i formen.
- Gräddsås: Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull. Tillsätt persilja. Häll såsen i formen.
- Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter. Garnera med persilja och servera med klyftpotatis och kokta haricots verts.
![Falsk fläskfilé](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2021/09/Falsk-flaskfile4.jpg?resize=840%2C473&ssl=1)
![Falsk fläskfilé](https://i0.wp.com/gradinskan.se/wp-content/uploads/2021/09/Falsk-flaskfile3.jpg?resize=840%2C630&ssl=1)
Receptet kommer från recept.se. Har gjort några anpassningar efter min smak.