Falsk fläskfilé i gräddig sås

Denna jättegoda färsrätt smakar som en blandning mellan fläskfilé och köttfärslimpa. Knepet är att du först fryser färsen i några timmar och sen skär den i skivor, så att det ser ut som fläskfilé.

Falsk fläskfilé i gräddsås
Falsk fläskfilé i gräddsås

Falsk fläskfilé i gräddig sås

4 personer
500 g blandfärs
1,5 msk aromat kryddsalt
3 msk smör (2+1 msk)
200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Gräddsås 
3 dl valfri grädde 
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1,5 msk kinesisk soja 
2 msk kalvfond 
3 msk finhackad persilja

Falsk fläskfilé

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda färs och aromatkrydda. Forma färsen till en avlång rulle, ungefär som en fläskfilé. Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen, 2–3 timmar. Skär sedan den frysta färsen i skivor. 
  2. Sätt ugnen på 200°. 
  3. Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en smord ugnsform. 
  4. Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör. Salta och peppra. Lägg svampen i formen. 
  5. Gräddsås: Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull. Tillsätt persilja. Häll såsen i formen. 
  6. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter. Garnera med persilja och servera med klyftpotatis och kokta haricots verts.
Falsk fläskfilé
Falsk fläskfilé

Receptet kommer från recept.se. Har gjort några anpassningar efter min smak.

Lämna en kommentar