Ikväll är det mellofinal och det firar vi med lite extra gott att äta och dricka. Vi tror att Tusse tar hem det här. Vad tror ni?
Avokadotartar i friterat rispapper
4 vietnamesiska rispapper
3 dl neutral rapsolja att fritera i
1 stor lime, pressad
2 msk fisksås (eller japansk soja för vego)
4 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk riven ingefära
2 stora avokado
1/4 liten kålrabbi
1 röd chilifrukt, finhackad
1 knippe koriander
2 salladslökar, finhackade
6 rädisor, tunt skivade
1 msk rostade sesamfrön (jag tog svarta)
Ev. lite salt
GÖR SÅ HÄR:
- Bryt rispappren i mindre bitar. Värm olja till 180°C i en liten kastrull. Fritera rispappren och ta upp dem ur oljan så fort de vecklat ut sig, annars bränns de. Låt rinna av på hushållspapper. Ställ åt sidan.
- Blanda pressad lime, fisksås, socker, riven vitlök och ingefära till en dressing. Ställ åt sidan.
- Tärna avokado i små tärningar och finhacka kålrabbi, chili och salladslök. Plocka bladen på koriandern och spara till garnityr. Finhacka stjälkarna. Lägg allt utom korianderbladen i en bunke. Häll på dressingen och vänd försiktigt runt. Smaka av med ev. salt.
- Lägg upp några rischips på en skärbräda eller ett fat. På med lite tartar och toppa med rädisor, korianderblad och sesamfrön.
- Om du får tartar över, lägg i en skål och toppa med rädisor, koriander och sesamfrön och ställ vid sidan. Lägg rischipsen som är kvar i annan skål och låt var och en toppa sina rischips med den goda tartaren allteftersom.
Receptet kommer från Jennie Walldén.