Åt laxplanka förra helgen. Sååå gott! Svärmor har plankor, så jag brukar passa på att låna dem när vi får feeling för att äta planka. Barnen slukade i sig alltihop. Gjorde vanlig potatismos till dem.
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Laxplanka med blomkålsmos
4 portioner
4 laxfiléer
Salt, citronpeppar
4 små blomkål eller 2 större
2 dl riven parmesan
4 msk philadelphiaost (färskost)
Salt, vitpeppar
Garnering
8 gröna sparrisar
2 tomater
1 ekologisk citron
Romsås
4 dl handskalade räkor
4 msk finhackad dill
4 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
4 msk stenbitsrom
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt på grillen på full värme. Smörj plankorna med olja. Sätt in plankan för att ”bränna” av den i ca 10 minuter. Ta sedan ut för att svalna lite.
- Bryt blomkålen i små buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 12 minuter.
- Förbered romsåsen med räkor under tiden blomkålen kokar.
- Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Låt ånga av på svag värme i ca 10 minuter.
- Mosa blomkålen med en potatisstöt eller liknande. Låt svalna lite. Lägg moset i en ren kökshandduk och vrid ur så att överflödigt vatten pressas ut. Vispa/mixa moset slätt med riven parmesan och philadelphiaost. Späd ut med mer philadelphiaost om den blir för torr och smulig. Spritsa moset runt plankorna.
- Bryt av och släng den nedre, träiga delen på sparrisen. Stek den i smör eller olja i några minuter. Garnera plankorna med sparris och tomat. Sätt in i ugnen (ca 225 grader grill) och gratinera tills moset fått fin färg.
- Salta och krydda laxfiléerna. Stek dem i smör i het panna (skinnsidan neråt först), ca 2 minuter på varje sida. Ta sedan bort skinnet och det bruna under. Ta bort från plattan, men låt vila i stekpannan.
- Lägg laxfiléerna på plankan och fördela romsåsen ovanpå.
- Njut!
Receptet kommer ursprungligen från 56 kilo.