Laxplanka med blomkålsmos

Åt laxplanka förra helgen. Sååå gott! Svärmor har plankor, så jag brukar passa på att låna dem när vi får feeling för att äta planka. Barnen slukade i sig alltihop. Gjorde vanlig potatismos till dem.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Laxplanka med blomkålsmos

4 portioner
4 laxfiléer
Salt, citronpeppar
4 små blomkål eller 2 större
2 dl riven parmesan
4 msk philadelphiaost (färskost)
Salt, vitpeppar

Garnering
8 gröna sparrisar
2 tomater
1 ekologisk citron

Romsås
4 dl handskalade räkor
4 msk finhackad dill
4 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
4 msk stenbitsrom

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt på grillen på full värme. Smörj plankorna med olja. Sätt in plankan för att ”bränna” av den i ca 10 minuter. Ta sedan ut för att svalna lite.
  2. Bryt blomkålen i små buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 12 minuter.
  3. Förbered romsåsen med räkor under tiden blomkålen kokar.
  4. Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Låt ånga av på svag värme i ca 10 minuter.
  5. Mosa blomkålen med en potatisstöt eller liknande. Låt svalna lite. Lägg moset i en ren kökshandduk och vrid ur så att överflödigt vatten pressas ut. Vispa/mixa moset slätt med riven parmesan och philadelphiaost. Späd ut med mer philadelphiaost om den blir för torr och smulig. Spritsa moset runt plankorna.
  6. Bryt av och släng den nedre, träiga delen på sparrisen. Stek den i smör eller olja i några minuter. Garnera plankorna med sparris och tomat. Sätt in i ugnen (ca 225 grader grill) och gratinera tills moset fått fin färg.
  7. Salta och krydda laxfiléerna. Stek dem i smör i het panna (skinnsidan neråt först), ca 2 minuter på varje sida. Ta sedan bort skinnet och det bruna under. Ta bort från plattan, men låt vila i stekpannan.
  8. Lägg laxfiléerna på plankan och fördela romsåsen ovanpå.
  9. Njut!

Receptet kommer ursprungligen från 56 kilo.

Lämna en kommentar