De här sconesen brukar jag alltid göra till frukost under julen. En stående favorit. Så goda att äta lite ljumma med ost och en god marmelad.
TIPS! Går även att rulla 8 bollar och grädda i en muffinsform.
Saffransscones
Till 8 scones
2 dl mjölk
1 g saffran
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 st ekologiskt ägg
Ägg till pensling, mandelspån och råsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
- Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
- Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
- Blanda ägg och saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg.
- Platta ut degen till två tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.
- Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.