Surdegsbröd

Har inte så stor erfarenhet av surdegsbröd, men hittade det här receptet från Husmusen som jag testade. Det var gott, men blev tyvärr lite segt. Min termometer funkade inte som den skulle. Tror jag hade inne det lite för länge för den stod på 96 grader väldigt länge. Variation på recept mottages gärna.

2 stora limpor

Surdegsgrund
150 g vetesurdegsgrund
200 g vatten
200 g vetemjöl

Deg
30 g jäst
1 200 g vetemjöl special
900 g vatten, 40 grader
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap
200 g dinkelfullkornsmjöl
40 g salt
80 g dinkelflingor (eller havregryn)

  1. Dag 1. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).
  2. Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt allt vetemjölspecial, olivolja och honung kör ca 7-8 minuter.
  3. Tillsätt saltet, dinkelmjölet och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.
  4. Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock.
  5. Jäs 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.
  7. Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.
  8. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 40-60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt.
  9. Låt svalna på galler utan bakduk.

Lämna en kommentar