Krämig pasta med vitlök, sparris, citron och sambalstekta scampiräkor

Wow, wow, wow!! Vilken fantastisk pasta vi åt igår. Så god sammansättning av smaker. Ta mindre sambal oelek om någon är känslig för stark mat.

Sambalstekta scampiräkor

Krämig pasta med vitlök, sparris, citron och sambalstekta scampiräkor

4 portioner
30 minuter

Pasta för 4 personer
24 stora räkor, t.ex. scampi (MSC), skalade och rensade
Neutral olja
1-2 msk sambal
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk salt

Sås
2 msk sambalolja (från marinaden)
15 grön sparris, fint skurna
5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/2 dl vatten
1/2 citron, juice + zest
30 g riven parmesan
Salt & svartpeppar

Garnering
Grillad citron
Gräslök, finskuren

Sambalstekta scampiräkor

GÖR SÅ HÄR: Låt räkorna tina helt. Torka av räkorna och lägg dom i en djup tallrik. Häll på olja så det nästan täcker räkorna. Tillsätt sambal oelek, vitlök och salt. Rör om väl och låt stå i kylen i ca 15 minuter.

Koka pastan i saltat vatten enligt bruksanvisningen, gärna färsk. Koka pastan al denté (hellre lite underkokt än överkokt då pastan ska få koka med i såsen).

Hetta upp en stekpanna (riktigt het) och stek räkorna snabbt (det går väldigt fort, ca 30-40 sekunder per sida) och lägg dem på en tallrik. Sänk värmen och tillsätt ca 2 msk sambalolja (marinaden). Tillsätt sparrisen och låt stekas i ca 2 minuter. Tillsätt grädde, crème fraiche, vatten, citronjuice plus zest från citronen och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra under omrörning i nån minut och tillsätt sedan räkorna. Lägg pastan i mitten på en stor, fin skål. Häll såsen över pastan. Rör om så allt blandas väl och pastan blir riktigt krämig.

Hetta upp en stekpanna så det nästan ryker. Dela på citronen och stek tills den blir karamelliserad.

Toppa med finskuren gräslök. Sedan är det bara att njuta!!

Receptet kommer från Daniel Lakatosz.

Sambalstekta scampiräkor

Lämna en kommentar