Stellas chokladtårta med bär

Igår firade vi Stella som fyllde 12 år. Tyvärr slog vädret om till regn, men det struntade vi i och satt ute och fikade ändå. Stella beställde en chokladtårta och så fick det bli. Jag hittade receptet och Stella gjorde tårtan. Den blev så himla läcker och god. En chokladälskares dröm!

Kan även rekommendera de här chokladtårtorna: Marängtårta med browniebotten och chokladswirlknäckig coco popstårta med chokladsås och bär och choklad- och espressotårta med dulche de leche och havssalt.

Chokladtårta med bärChokladtårta med bär
Foto: Therese Wiklund

Chokladtårta med bär

Tårtbotten
150 g vetemjöl
250 g socker
50 g kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 st ägg
1 ¼ dl kaffe
1 ¼ dl mjölk
1 ½ dl rapsolja

Chokladkräm
200 g mörk chokad
300 g mjukt smör
170 g florsocker
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Dekoration
300 g jordgubbar och röda vinbär eller andra färska bär
Toffifee och Maltesers eller annat chokladgodis

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform (22 cm) med bakplåtspapper. Blanda samman de torra ingredienserna till bottnen. Tillsätt de blöta ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i en springform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, använd en provsticka för att se om kakan är färdiggräddad. Låt kakan svalna helt i formen. Dela den därefter i två bottnar med hjälp av en brödkniv.

Grovhacka och smält chokladen till chokladkrämen över vattenbad eller i mikro. Låt svalna. Vispa smör, florsocker, salt och vaniljsocker tills du får en vit kräm. Vispa sedan långsammare under tiden som du tillsätter chokladen. Vispa tills krämen får en skinande konsistens.

Lägg den nedersta bottnen på ett serveringsfat. Fördela hälften av chokladkrämen över bottnen. Lägg på den andra bottnen och fördela resten av krämen över tårtan. Dekorera tårtan med färska bär och chokladgodis.

Receptet kommer från Dr. Oetker.

Lämna en kommentar