Pepparkakscheesecake

Den här pepparkakscheesecaken passar perfekt att bjuda på i jul. Förbered den dagen innan så är det bara att ta ut den ur frysen och garnera den dagen D. Gjorde den här när Matjuntan var på besök och den blev verkligen uppskattad!

Pepparkakscheesecake

Pepparkakscheesecake

10 bitar

Botten
15 pepparkakor
5 Digestivekex
100 g smör
1 msk strösocker

Fyllning
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 äggulor + 1 äggvita
1 3/4 dl strösocker
200 g Philadelphiaost
3 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kakaopulver
1/2 apelsin, rivet skal & saft

Glasyr
100 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde

Garnering
4 pepparkakor
1 apelsin, zest

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa pepparkakorna och kexen i en mixer. Smält smöret och tillsätt socker och smör. Lägg smulorna i en springform, cirka 20 centimeter i diameter, och platta till lätt med en sked. Grädda botten i 10 minuter. Låt botten svalna.

Fyllning: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Vispa upp grädden och sätt in den i kylen. Vispa äggulor, socker och ­Philadelphiaost tills det blir ljust och fluffigt. Dela upp smeten i två skålar. Tillsätt pepparkakskryddan och kakaopulver i den ena. I den andra skålen tillsätt saft och rivet skal från en 1/2 apelsin. Vispa upp äggvitan i en separat skål. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull eller i mikron. Vispa hastigt ner gelatinet i de smaksatta blandningarna, hälften i varje. Vänd i grädden och äggvitan, hälften i varje skål. Vispa så att det blir jämnt. Häll sedan pepparkakssmeten i formen. Häll därefter försiktigt på apelsinsmeten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.

Glasyr: Hacka chokladen, lägg den i en skål och koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt den svalna men inte stelna. Ta ut kakan ur formen och häll på glasyren. Garnera med pepparkakor och apelsinzest. Krossa över lite extra pepparkakor.

Lämna en kommentar