Midsommarfirande

Alldeles lagom till midsommar kom solen och värmen. Inte en dag för tidigt. Förra året var det två grader varmt och vi satt med filtar på mitt på dagen.

Stella-600 (1 av 1)

Barnen åkte lövad traktorvagn till det traditionella midsommarfirandet i Rö. Där hann vi med dans runt stången, pilkastning, lotterier, fiskedamm, fika och tipsslinga.

Traktorvagn-600 (1 av 1)

Anders-Elsa-600 (1 av 1)

Flaggan-600 (1 av 1)

Linda-1-600 (1 av 1)

Silltarta (1 av 1)

På eftermiddagen blev det förstås silltårta och snaps. Stefan gjorde pepparrotssnaps som enligt gästerna var mycket god. Tyvärr hann vi inte låta den stå och dra tillräckligt länge. Hade den gjort det hade den varit ännu godare.

Pepparrotssnaps

1 stor bit pepparrot, ca 5 cm
1 msk strösocker
4 dl vodka, t. ex. Explorer

Gör så här: Skala och skär pepparroten i cm-stora bitar. Lägg pepparroten i ett kaffefilter. Häll vodka i en glasburk. Sätt kaffefiltret över öppningen så att det hänger ner i burken men inte nuddar vodkan. Skruva på locket. Låt stå 4 dagar.

Tillsätt socker och ev. mer vodka om pepparrotssmaken är för stark.

Silltarta-dubbel

Snaps-1 (1 av 1)

Fördrinken vi gjorde är en gammal favorit med västindisk touch. Själva drinkblandningen fryses i minst ett dygn, vilket gör att den blir bubblig och läskande sval.

Sommardrink med västindisk touch

12 personer
1 burk kokosmjölk
2 frp ananas- eller nektarjuicekoncentrat
2 lime eller 1 pressad citron
2 dl vit rom
Sugrör

Gör så här: Blanda kokosmjölken, juicekoncentrat, lime och rom. Frys in minst ett dygn. Vid servering, lägg några matskedar av den frysta blandningen i glasen. Fyll på med fruktsoda eller limeläsk. En ”bubblig” spritsig effekt kommer av sig själv.

För att höja smak- och sinnesintrycket ytterligare, servera med antingen jordgubbar, rivet limeskal eller färska ananasskivor. Sockra kanten på glasen om du vill göra den lite mer festlig och servera med sugrör och små drinkparasoller.

Drink (1 av 1)

Vi knöt lite så till middag bjöd Mathias på grillad oxfilé och en sjukt god grillad sallad. Han hade också gjort en jättegod chimikurri som passade perfekt till bea.

Grillad sallad med limedressing

4 portioner
2 grillade majskolvar
1 skivad grillad zucchini
250 g delade körsbärstomater
2 strimlade salladslökar
2 gemsallad, plockade blad

Limedressing
2 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
1 msk flytande honung
0,5 tsk salt

Sallad (1 av 1)

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.

Skär loss majskornen runt kolven med en kniv. Blanda majs, zucchini, tomater, salladslök med salladsblad på ett serveringsfat. Ringla över dressingen.

Sallad-1 (1 av 1)

Det finns olika sätt att göra chimichurri på. I den här var det oregano och persilja.

Chimichurri

2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1 kruka finhackad persilja
2 msk finskuren oregano
4 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
3 msk rödvinsvinäger
1 msk pressad limejuice
1 1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här: Hacka vitlök och oregano mycket fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt i en bunke och slå över olja, vinäger och limejuice. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Om den blir för sur, blanda i lite socker. Gillar du koriander kan du lägga till en kruka av den.

Dressing (1 av 1)

Som avslutning på kvällen anordnade barnen femkamp. Grenarna var fotbollsstraffar, löpning, den som närmast uppskattar en minut och gåtor. Vinnare blev Stefan, Emma och Klara.

Femkamp-600

Vinnarna (1 av 1)

Lämna en kommentar