Svenska flaggans dag

Så trist för alla nationaldagsfirare att det regnat i princip hela dagen. Grabbarna kämpade runt på golfbanan medan vi tjejer höll oss inne. Vi firade dagen med en god middag. Jag börjar med efterrätten:
Rabarberkaka (1 av 1)

Mazarinkaka med rabarber och mandeltopping

Mördeg
2 dl florsocker
200 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinfyllning
125 g smör
250 g mandelmassa
2 ägg + 1 äggula
3 msk mjöl
200 g rabarberstjälkar i 1 cm stora bitar
2 msk rörsocker

Mandeltopping
50 g smör
100 g grovhackad mandel
1 dl florsocker

Gör så här: Blanda florsocker och smör pösigt i en matberedare. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda till en blank deg. Platta ut degen i en plastpåse och låt vila i kylen i 30 minuter.

Kavla ut degen till en rund platta, cirka 1 centimeter tjock. Lägg den i en form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter, och ställ kallt.

Mazarinfyllning: Blanda smör och mandelmassa till fyllningen i en matberedare. Tillsätt ägg och äggula och därefter mjölet. Blanda till en slät massa. Ta ut formen ur kylen och häll i mazarinfyllningen i den. Vänd rabarberbitarna i socker och stick ned dem i fyllningen.

Mandeltopping: Blanda alla ingredienser till mandeltoppingen till en smuldeg. Fördela smulorna jämnt över kakan och grädda cirka 45 minuter tills kakan är ljusbrun eller tills smulorna fått fin färg. Kolla med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.

Ceasarpotatissallad (1 av 1)

Ceasarpotatissallad-2 (1 av 1)

Ceasarpotatissallad och kabanosser med bacon och citron

4 portioner
1 kg färskpotatis
2/3 romansallad

Dressing
1 vitlöksklyfta
3 tsk sardellcrème
1 1/2 dl lätt crème fraiche
2/3 dl majonnäs
2/3 dl finriven parmesanost
Flingsalt
Peppar
Citron

Garnering
2/3 dl hyvlad parmesanost
1 1/2 dl krutonger

Kabanosser
6-8 kabanosser
3 msk dijonsenap
6-8 skivor bacon
1/2 citron

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Borsta, skölj och koka potatisen. Häll av och låt svalna. Ansa och skär salladen i ca 3 cm stora bitar.

Dressing: Skala vitlöken och finhacka den. Blanda hacket med sardellcrème, crème fraiche, majonnäs och parmesan. Smaksätt med salt, peppar och några droppar pressad citronsaft.
Dela potatisarna om de är stora. Vänd försiktigt ner potatis och sallad i dressingen. Garnera med hyvlad ost och krutonger.

Kabanosser: Skär ett snitt på längden på varje korv. Pensla snitten med dijonsenap. Linda in korvarna med bacon och lägg i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen 10-15 minuter. Skölj citronen och riv skalet. Strö över citronskalet och servera.

Det är gott att lägga färsk sparris i snittet på korven, men vi åt en förrätt med sparris igår så vi hoppade över det den här gången. Receptet på den förrätten kommer här:

Sparris (1 av 1)

Sparris med skinka och gräslöksdressing

4 personer
500 g grön sparris
12-16 tunna skivor serranoskinka eller annan skinka

Dressing
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
5 msk rapsolja
1 nypa socker
Salt & peppar
1 knippe gräslök

Gör så här: Bryt bort den nedersta delen på sparrisen. Koka upp 1 liter vatten med 2 tsk salt och 1 tsk socker. Koka sparrisen knappt mjuk. Börja känn på den efter 2 minuter. Häll i kallt vatten, så att kokningen avstannar. Låt sparrisen rinna av och lägg på ett fat. Linda in sparrisen med skinkan.

Rör ihop senapen och vinägern och vispa i oljan. Smaksätt med salt, socker och peppar. Häll dressingen över den ljumma sparrisen. Garnera med färsk gräslök.

Lämna en kommentar