Petit chouxrulle och grillad tonfisk

Testade att grilla tonfisk i helgen för första gången. Det blev så himla gott!! Hittade fina portionsbitar i frysdisken på Willys, perfekt tjocklek.

Förrätten gjorde mamma. Hon bjöd på petit chouxrulle med räkfyllning. Hur gott som helst det med!!

Petitchoux

Petit chouxrulle med räkfyllning

6 portioner
75 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning
5 hg räkor
2 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
Dill
Citronpeppar

Gör så här: Koka upp vatten och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner mjölet, lite i taget, under kraftig vispning, tills smeten släpper från kanterna. Knäck äggen och vispa kraftigt ner dem, ett i taget, i smeten.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, tills den får fin färg och är luftig. Låt kallna på galler.

Fyllning: Hacka räkorna grovt. Blanda räkor, dill, majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt och citronpeppar. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop från långsidan som en rulltårta. Ställ i kylskåp.

Vid servering skär rullen i ca 1 1/2 cm breda skivor och lägg upp på assietter med isbergssallad i botten. Garnera med röd kaviar eller löjrom.

Grillad-tonfiskGrillad tonfisk med ljummen greksallad och bakpotatis

4 portioner
800 g tonfisk
2 msk färsk, hackad, oregano
Salt & peppar
Lite olja till grillning

Ljummen grekisk sallad
1 rödlök
2 paprikor, gärna gula
4 tomater
½ gurka, inkråmet urskrapat
200 g fetaost
1 krm svartpeppar
2 msk färsk oregano
1 msk balsamvinäger
Lite strimlad färsk basilika
Svarta oliver, gärna Kalamata
Olivolja
Salt & peppar

4 bakpotatisar
Vitlökssmör

Gör så här: Skär paprika, tomater, gurka och lök i små bitar. Blanda alla grönsaker med oliverna och osten. Krydda med salt, peppar, basilika och oregano. Droppa över vinäger och lite olja. Lägg i en ugnsfast form och baka i ugnen i 150 C i ca 15 minuter tills salladen är ljummen och fetaosten smält en aning. Du kan även forma en ”skål” av folie, lägga salladen däri och värma den på grillen samtidigt som du grillar tonfisken.

Pensla tonfisken med lite olja och klappa in salt, peppar och oregano runt om. Grilla hastigt ca 1 1/2 minut på varje sida. Tonfisken ska vara rosa i mitten. Färgen blir lätt lite grådaskig, så stek den innan som hastigast på hög värme om du vill ha en yta med mer färg.

Gott till är en bakad potatis fylld med vitlökssmör. Baka den antingen i mikron ca 15 minuter eller på grillen i folie ca 1 timme. Glöm inte att picka potatisen med en sticka eller gaffel.

 

Lämna en kommentar