Lucia och glöggfest

Vilken härlig helg det har varit. Först lucia i fredags, både i skolan och i kyrkan. Stella är med i Kyrkans barnkör och de uppträdde tillsammans med esteterna i domkyrkan på kvällen. Alltid lika stämningsfullt!

Lucia-600

I lördags kom Stefans tränarkollegor med fruar på glöggfest. Nu i höst har det inte funnits så mycket tid och ork över till socialt liv, så det var kul att få förbereda och fixa lite.

Gloggmingel5 (1 av 1)

Vi bjöd på fem olika snittar med inspiration bland annat från Matplatsen och från Jul med Ernst. Det kändes som att det gick hem. Alla fastnade för olika favoriter och det var kul.

Gloggmingel (1 av 1)

Löjromsrulle

10 st
2 hårdkokta ägg
25 g riven cheddarost
1/2 msk grovstött kummin
1/2 dl turkisk yoghurt
3 msk finskuren gräslök
1/2 finhackad rödlök
1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar
2 mjuka tunnbröd fullkorn
50 gr löjrom
Finskuren gräslök

Skala och hacka äggen. Blanda ägghacket med ost, kummin, turkisk, gräslök, rödlök, salt och peppar. Bred ut fyllningen på tunnbröden och rulla ihop från kortsidan. Skär varje rulle i fem bitar. Garnera med löjrom och gräslök.

Snittar8 (1 av 1)

Pumpernickel med Västerbotten och glöggkokta aprikoser

Ca 20 st
1 dl torkade aprikoser
1 1/2 dl glögg, helst vit
1 kanelstång
1/3 chili
1 stjärnanis
västerbottenost
20 skivor rund pumpernickel

Strimla aprikoserna och lägg i en kastrull med glögg, kanelstång, chili och stjärnanis. Koka på svag värme i 20 minuter. Låt svalna.

Skär en bit ost och lägg på varje pumpernickelskiva. Jag hittade inte pumpernickel, så jag köpte Malaxlimpa och skar ut rundlar istället. Toppa med aprikoser.

Gloggmingel3 (1 av 1)

Muggar, servetter och fat kommer från Duni. Jag beställde på webben, men har sett att det finns även i välsorterade livsmedelsaffärer. Årets glögg fick jag ju tyvärr inte dricka, men betyget var gott.

Gloggmingel4 (1 av 1)

Baconlindade dadlar

Dadlar (gärna utan kärnor)
Bacon
Tandpetare

Linda 1/2 skiva bacon kring varje dadel och stick i en tandpetare. Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen 200 C tills de fått fin färg, ca 10 minuter. Serveras varma.

Snittar2

Filoknyten med pepparkakor

8 st
20 pepparkakor
400 g chèvre
7 torkade fikon
Filodeg
2 msk smält smör
Smör och ägg till pensling
Pistagenötter, hackade

Hacka fikonen och pepparkakorna, skiva chèvreosten och blanda allt med det smälta smöret. Lägg ut filodegen, pensla med smör och vik sedan degen dubbel. Lägg fyllningen i mitten, vik över kortsidorna och rulla sedan ihop knytet. Pensla ägg på kanterna så fäster degen bättre. Strö hackade pistagenötter på. Grädda i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.

Rostad mjuk pepparkaka med ädelost

Mjuk pepparkaka
Ädelost/grönmögelost
1-2 dl honung
1-2 msk olivolja
Några kvistar färsk rosmarin
Apelsinskal, finhackat
Smör eller olivolja, att steka i

Garnering
Apelsinskal
Rosmarinkvistar

Skär centimetertjocka skivor av pepparkakan och rosta dem i en stekpanna i olivolja eller smör. Koka ihop honung, olivolja, rosmarin och finhackat apelsinskal. Servera pepparkakan med en bit mögelost på och slå glazen ovanpå osten. Garnera med rosmarin och apelsinskal.

Gloggmingel6 (1 av 1)

Lämna en kommentar