Grillad gravlax och nutellasemifreddo

Vill dela med mig av några recept från midsommarafton som jag tycker ni ska testa! Farligt goda.

Midsommardrinkar

Välkomstdrinken, Hendrick’s Gin & Tonic, serverades i Druvans vinägerflaskor. Idén kommer från Sågverket. Barnen fick hallonsoda i sockerkantade glas med en godisjordgubbe som garnering.

Till ett glas av Hendrick’s GT: Häll upp 5 cl Hendrick’s gin. Fyll på rikligt med is och fyll upp med tonic water. Garnera med en gurkskiva.

Varm brietårta med tomatsallad

Oj vad vi åt. Först silltårta till lunch. Sedan grillad gravlax, potatissallad och varm brietårta med tomatsallad till middag.

Varm brietårta med tomatsallad: Halvera coctailtomater och blanda med 1/2 strimlad röd lök, 1 1/2 msk balsamvinäger, 1 msk olivolja, salt och svartpeppar. Bred över en brietårta och in i ugnen ca 10 minuter på 200 grader, tills osten blivit lagom mjuk. Servera med Carr’s Melts Cheese. Godaste kexen som finns! Finns på Hemköp och Willys.

Grillad lax och varm brietårta

Grillad gravlax

4 personer
700 g lax, benfri mittbit av färsk
En bunt färsk sparris
2-3 msk olja till pensling vid grillningen

Till gravning:
2 msk salt
0,75 msk vitpeppar, grovkrossad
1 dl dill, (inklusive stjälkar) hackad
2,5 msk socker

Dagen före: Blanda alla ingredienser till gravningen i en plastpåse. Lägg laxen i påsen och se till att blandningen omger hela laxfilén och att så lite luft som möjligt finns kvar i påsen. Knyt till ordentligt och låt laxen grava i kyl 16-20 timmar.

Samma dag: Skrapa av gravningskryddorna från laxfilén och dela den i 4 portionsbitar. Jag köpte en hel laxsida och den var lättast att grilla hel. Pensla laxbitarna lätt med olja och halstra dem på grillgaller tätt inpå glöden på mycket stark värme ca 1 minut på varje sida. Här är det viktigt att grillen har maximal värme när du börjar halstringen.

Sparrisen: Skär av 2 centimeter längst ner på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp och spola sparrisen i kallt vatten. Pensla sparrisen med olivolja och grilla cirka 1 minut på varje sida.

Lägg upp lax och sparris på ett fat eller tallrikar och garnera med citronklyftor.

Receptet kommer från Allt om mat.

Grillad gravlax med potatissallad

Potatissallad

4-5 personer

1 kg potatis
100 g fetaost
1 dl gröna oliver
1 näve ruccola
Rädisor
Rödlök, strimlad
1/2 dl olivolja
2 tsk pressad citronsaft

Koka potatisen och låt den svalna lite på ett fat/bricka. Dela potatisen i mindre bitar och blanda med oliver, ruccola, rädisor och rödlök. Smula fetaost över. Blanda ihop olivolja och citronsaft och häll sedan över salladen. Strö flingsalt över.

Nutellasemifreddo

Den här efterrätten var lika god som den ser ut. Det blev inte en enda bit över.

Nutellasemifreddo

Ca 8-10 personer

2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.

Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Jag hade hallon i frysen, så jag tog det till. Annars kan man garnera med lite vad man vill. Låt den tina någon minut innan servering.

Nutellasemifreddo

Smaken påminner om Nogger fast ännu godare. Receptet kommer från Matplatsen.

2 tankar på “Grillad gravlax och nutellasemifreddo”

Lämna en kommentar