Goda helgrecept

Idag till middag gjorde vi egna hamburgare efter ett recept från Delsjö Golfkrog. Det var gott med en riktig hederlig hamburgertallrik efter att ha ätit bara grönsaker, rotsaker och bönor i sex veckor. Jag bjuder även på ett annat av mina favorithelgrecept, fläskfilépizza med kantareller.

Delsjöburgare

Delsjöburgare med glaze och pommes frites

4 personer

Hamburgare
700 g grovmalen nötfärs
1 finhackad guk lök
2 msk matolja
Salt och peppar

Glaze
20 g soltorkade tomater
1 msk chipotle chilisås
1 msk soya
1 msk ostronsås
1 msk worchestersås
1 msk olivolja
(Jag fuskade och köpte en färdig rökig glaze)

Dressing
2 msk majonnäs
1 msk pickles
1 msk dijonsenap
1 msk chilisås
Salt och peppar

Tillbehör
Hamburgerbröd
Pommes frites
8 skivor bacon
4 skivor cheddarost
Ruccolasallad
Rödlöksringar
Tomat
Saltgurka

GÖR SÅ HÄR: Blanda färsen med löken och matoljan. Salta och peppra. Mixa alla ingredienserna till glazen i en matberedare tills den blir slät. Gör likadant med dressingen, men kör kortare tid, så att det fortfarande är små bitar kvar. Skölj salladen och skär grönsakerna i skivor.

Forma fyra burgare med händerna och stek eller grilla. Dela bröden under tiden och grilla hastigt för att få en spröd yta. Lägg en klick dressing på underdelen av brödet och fortsätt med sallad, lök och tomat. Avsluta med saltgurka.

Stek baconskivorna knapriga. När köttet är färdiggrillat penslas det med glazen. Lägg en skiva ost på varje burgare och två skivor bacon. Lägg på locket. Tryck igenom en grillpinne genom hela burgaren för att undvika att den välter. Servera burgaren med tjocka pommes frites.

Delsjöburgare med glaze och pommes frites – recept från Svensk Golf.

Pizza med fläskfilé och kantareller

4 personer

Pizzadegen
1/4 paket jäst
2 dl vatten
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
4 dl vetemjöl

Tomatsåsen
4 msk tomatpuré
4 msk mango chutney
4 msk passerade tomater

Fyllningen
5 skivade tomater
100 g rödlök, finhackad
200 g kantareller
300 g fläskfilé, i tärningar
2 msk smör eller margarin
Salt och peppar
100 g riven ost, 17 procents fetthalt
Färsk basilika

GÖR SÅ HÄR: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vätskan, olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa 1 timme.

Gör fyllningen under tiden. Blanda tomatpuré, mango chutney och passerade tomater i en skål. Fräs lök, kantareller och fläskfilé var för sig i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

Värm ugnen till 275 grader. Kavla ut degen så att den täcker en bakplåt. Bred ut tomatröran på pizzabottnen. Lägg på tomater, lök, kantareller, fläskfilé och ost. Baka 10-15 minuter i ugnen. Strö på basilika. Servera med pizzasallad.

Mammas pizzasallad

1 vitkålshuvud
2 gula lökar
(2 röda paprikor)
1 riven morot
1 1/2 dl olja
1 dl vinäger
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
1 tsk socker
Ca 1 dl vatten

Strimla vitkål och lök, antingen i en mixer eller med osthyveln. Blanda dressingen och häll över salladen.

Pizza med fläskfilé och kantareller – recept från Aftonbladet/viktklubb.se.

1 tanke på “Goda helgrecept”

  1. Vilka goda recept du har! Har du hört om sajten Hittarecept.se?

    Om du är intresserad av recept eller att få mera trafik till din blogg så rekommenderar jag att du registrerar dig på Hittarecept.se. Just nu indexerar vi över 300 000 recept och via oss kan bloggarna på vår matbloggstoppen få t.o.m. 10 000+ besökare per vecka!
    Du registrerar dig enkelt här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

    Mvh
    Hittarecept.se

    Svara

Lämna en kommentar