Knappkakor

Har bakat hela dagen inför Stellas kalas torsdag och fredag. Fick inspiration av Therese att testa knappkakor (Shortbread Buttons).

Knappkakor

230 g smör
3,4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk salt
5,6 dl vetemjöl
Hushållsfärger

Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Det hjälper verkligen om smöret är mjukt och medgörligt. Ta i ägg, salt och vanilj och fortsätt vispa en stund. Har du en stark visp kan du fortsätta med visparna, annars kan du sätta på degkrokarna istället vid det här laget. Vispa i mjölet, några deciliter i taget tills du får en fin och jämn smördeg.

Färga degen med valfri färg, börja med några små droppar, och droppa i mer tills du blir nöjd med nyansen. (Ett tips är att dela degen i fyra lika stora delar och färga varje deg i blått, rosa, gult och grönt.) Plasta sen in degarna och lägg in i kylskåpet i några timmar, tills de är kalla och hårda.

Ta ut en deg i taget och kavla ut tills den är ca 5 mm hög, med mjöl både på underlaget och på kaveln. Ha mer mjöl till hands också, och strö på mer under tiden du kavlar. (Om det är varmt i köket kan degen bli varm och kladdig, jobba därför så snabbt du kan för att slippa det.)

Stansa sen ut kakor med ett glas, eller en form. Jag har införskaffat ”Food rings”, använde en som är 6 cm i diameter och en mindre som är 4,5 cm i diameter. Hålen tog jag ut med sugrör, men det går lika bra med en sprits eller liknande.

Lägg försiktigt över knapparna på en plåt med en mjölad stekspade. Sätt ugnen på 175°C och ställ in plåten i kylen ytterligare en liten stund för att de ska hålla formen, 10-15 minuter. Grädda i mitten av ugnen 7-9 minuter (eller tills kakorna fått lite, lite färg).

Om kakorna smälter ihop i hålen, vidga hålen lite med ett sugrör precis när du tar ut dem ur ugnen och de fortfarande är mjuka. Se bara till så att sugröret inte smälter!

Receptet kommer ursprungligen från Martha Stewart, men det här svenska receptet hittade jag på bloggen Quintessentials. De blev så otroligt söta. För Stella som inte brukar gilla kakor blev det en favorit.

1 tanke på “Knappkakor”

Lämna en kommentar