Basilusker och pepparkaksbak

Har haft en riktig oturshöst full med alla möjliga basilusker. Har det inte varit förkylning, vattkoppor eller feber så har det varit vinterkräksjuka, feber och vinterkräksjuka igen. Nu ligger Milly däckad så här lagom till julafton, så min julplanering har spruckit helt. Som tur är hann jag baka pepparkakor med tjejerna tidigare i veckan.

Pepparkaksbak
Pepparkaksbak

Pepparkakor

Ca 75 st
150 g smör
2,5 dl brun farin
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
0,5 msk malen kryddnejlika
1 tsk malen pomerans (jag köpte pomeransskal som jag kokade och finhackade – se beskrivning nedan)
1 dl vatten
0,5 msk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl + till utbakning

Pepparkaksbak

Ta fram smöret ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Koka pomeransskalen cirka 30 minuter. Skär bort det vita luddet från insidan och strimla och hacka sedan skalen.

Rör ihop smör, farinsocker, sirap och kryddor. Tillsätt vatten, bikarbonat och mjöl. Arbeta degen smidig i matberedaren eller i en bunke med slev. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen till nästa dag.

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj plåtar med smör eller lägg på bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på mjölat bord, ta en bit i taget. Stansa ut kakor med olika pepparkaksformar. Lägg dem på en plåt.

Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter. Peta försiktigt loss kakorna och lägg dem på galler så att de får svalna.

Pepparkaksbak

Om du vill kan du dekorera pepparkakorna med kristyr. Vispa 1 äggvita, 4 dl florsocker och 0,5 tsk ättiksprit för hand till en slät och fast smet. Lägg smeten i en spritspåse eller i en plastpåse som du klipper ett litet hål i och dekorera kakorna när de svalnat.

Pepparkakor
Pepparkakor
Pepparkakor

Lämna en kommentar