Tips till adventsminglet

Hej på er! Det blir lite långt mellan inläggen ibland. Ber om ursäkt för det, men pluggandet tar upp i stort sett all min fritid.

I torsdags hade jag matjuntan här på adventsmingel. Vi är några tjejer, som vanligtvis inte brukar umgås men som delar intresset god mat och vin, som bestämt oss för att träffas några gånger per år över en bit mat och en massa surr. Testade en del nya saker som blev väldigt goda. Det var bara vinet som rent utsagt smakade apa. Fick tips på Systemet om ett sötare rödvin som skulle passa till julmat, men det byttes snabbt ut för det var riktigt äckligt.

glogg-1-av-1
pestosnacks-1-av-1

Pestosnacks

Ca 40 st
2 skivor Polarbröd Sarek
6 msk pesto
150 gram riven Västerbottensost
50 gram valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på en plåt. Bred pesto i ett jämnt lager ovanpå. Strö över den rivna osten och valnötterna. Gratinera i ugnen ca 10 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna. Ta ut ur ugnen, låt svalna och bryt sedan bröden i mindre bitar.

matjuntan-1-av-1
smorgastarta-1-av-1

Claras juliga smörgåstårta

12 bitar
3 hela runda skivor (6 halvmånar) Polarbröd Jubileumskaka

Skinkröra
100 gram kokt skinka
½ dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk sötstark senap

Rödbetssallad
400 gram inlagda rödbetor
1 syrligt rött äpple
2 dl matyoghurt 10 %
Salt och peppar

Färskoströra
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
50 gram färskost
Salt

Till dekoration
10 salladsblad
200 gr rökt skinka
150 gram kallrökt lax
2 syrliga svenska äpplen
Dill

Första lagret, skinkröra: Skär skinkan i mindre bitar. Vispa creme fraichen fluffig med en elvip. Blanda sedan försiktigt ner majonnäs, senap och skinkan i röran.

Andra lagret, rödbetssallad: Hacka rödbetorna och låt dem rinna av. Skala äpplet och skär i kuber. Blanda med matyoghurt och smaka av med salt och peppar.

Tredje lagret, färskoströra: Blanda försiktigt creme fraiche, majonnäs och färskost i en skål till en jämn smet, smaka av med lite salt

Montering: Lägg två halvmånar Jubileumskaka på ett fat. Bred över skinkröran. Lägg på nästa lager och bred över rödbetssalladen. Lägg på det sista lagret och bred över färskoströran. Lägg sallad ovanpå tårtan och snurra skinkan till små rosor. Lägg dem runtom smörgåstårtan. Skölj och skär ett äpple i skivor och stick ner mellan skinkbitarna. Snurra laxen till rosor och placera i mitten av tårtan. Garnera med färsk dill och servera.

matjuntan1-1-av-1
matjesnittar-1-av-1

Matjesnittar

Ca 10–12 st
2 skivor Gene Tunnbröd
2 dl crème fraiche
4–5 st kokta, skalade och skivade potatisar
1 burk matjessill
1 burk (75g) röd stenbitsrom
1 msk fint hackad rödlök
Salt & peppar

Bryt tunnbrödskivorna i 10–12 mindre bitar. Lägg på 1–2 potatisskivor på varje snitt. Klicka sedan på crème fraiche, lägg på matjesillbitar, lite stenbitsrom och rödlök. Toppa med lite salt och peppar.

Lämna en kommentar