Bara det godaste

Ofta tycker jag att jag söker så mycket efter nya recept att jag glömmer bort de skatter som finns i arkivet. Därför ska jag bli bättre på det. Den här kycklingen, potatissalladen och aiolin som vi åt i lördags är verkligen top-notch. Också lite chimichurri förstås. Kan inte vara utan den till grillat.

Potatissallad-72px

Potatissallad med senap och soltorkade tomater

6 personer
1 1/2 kg kokt färskpotatis
1/2 dl olja
2 msk dijonsenap
3 msk svensk senap
1 tsk salt
3 msk hackad gräslök
3 msk hackade inlagda soltorkade tomater
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
1 liten strimlad rödlök

GÖR SÅ HÄR: Blanda senapssorterna. Tillsätt olja, lite i taget under vispning. Blanda i rödlök, svartpeppar, vinäger och salt. Tärna potatisen och blanda med senapsdressingen. Vänd ner soltorkade tomater och gräslök.

Het aioli

4 personer
2 äggulor
2 tsk svensk senap
2 dl rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek (chilipasta)
2 tsk vinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR: Vispa äggulor och senap. Tillsätt oljan mycket försiktigt under vispning. Tillsätt så mycket olja att du får en lagom konsistens (som majonnäs). Krydda med vitlök, sambal oelek, vinäger, salt och peppar.

Grillad-kyckling-72px

Kycklingfilé med sesamglaze

8 portioner
1 dl soja
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk sesamolja
4 msk sweet chilisås
2 msk sesamfrön
1 dl farinsocker
8 stora kycklingfiléer
Salt & svartpeppar

GÖR SÅ HÄR: Blanda ingredienserna till glazen i en kastrull. Sjud på svag värme till en simmig konsistens och låt svalna. Detta tar kanske cirka 10 minuter. Pensla kycklingfiléerna med glaze och lägg dem på grillen. Grilla 2–3 minuter på vardera sidan. Pensla med mer glaze och grilla ytterligare någon minut, akta så att det inte blir bränt. Lägg upp filéerna på ett fat och pensla på lite mer glaze om du vill.

Chimichurri

1 röd chilifrukt eller chiliflakes
1 kruka finhackad persilja
1/2-1 kruka finhackad koriander
2-3 vitlöksklyftor
3 msk rödvinsvinäger
1/2 pressad citron
1- 1 1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Ev. en nypa socker

GÖR SÅ HÄR: Hacka vitlök, persilja och koriander mycket fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt i en bunke och slå över olja, vinäger och citronjuice. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Om det blir för lite vätska och mest kryddor, häll i lite mer olja. Om chimichurrin blir för sur, blanda i lite socker.

Chimichurri kommer ursprungligen från Argentina fick jag veta på lunchen idag. Det går att variera kryddorna, till exempel går det att byta ut koriander mot oregano.

Milly-Stella-72px

Grillning-72px

Det är så mycket enklare när man kan hjälpas åt så vi knöt igen med mamma och pappa. Vi fixade potatissalladen och såserna och mamma och pappa fixade kycklingen, vinet och efterrätten. Efterrätten bestod av den här smarriga jordgubbstårtan som Stella hjälpte till att baka. Tårtbotten var gjord av kokos.

Jordgubbstarta-kokos-72px

Lämna en kommentar