Annorlunda Mors dag

Igår var det en liten märklig Mors dag. Stefan var på kurs och Stella sov hos en kompis, så jag fick klara mig utan frukost på sängen. Men det gick bra det med. Istället blev det en heldag på golfbanan. Jag och Milly åkte med Tim på säsongens första Skandia Distrikt-tävling i Timrå. Tim gjorde 74 netto och slutade 2:a. Grymt imponerande!

Skandia

Inget morsdagsfirande blev det av min eller Stefans mamma heller. Mamma och pappa var på Elitloppet hela helgen och Stefans mamma grattade vi tidigare i veckan.

Här är hon i alla fall. Min fina mamma <3. Hon som är klippan jag kan luta mig mot när det känns kämpigt. Hon som är min förebild. Hon som är min räddare i nöden. Hon som ser lösningar på allt. Hon som aldrig får slut på kärlek. Hon som alltid tar sig tid för våra barn. Hon som det aldrig sitter fast för. Hon som alltid har ett leende på läpparna. Hon som alltid ger de bästa råden och hon som alltid lagar så god mat. Om jag blir hälften som du får jag vara glad. Vi firar dig nästa helg istället! LOVE U!

Mamma-72px

Istället åt vi morsdagsmiddag hemma bara familjen. Lyxade med en ny räk- och löjromsbakelse som var fantastisk god! Till det drack vi ett av Petters goda viner som Stefan fick i 40-årspresent.

Rakbakelse-dubbel

Räk- och löjromsbakelse

4 stycken
12 skivor formfranska eller 4 skivor landgångsbröd

Räkröra
1 litet knippe dill, ca 10 g, eller ca 1 msk fryst hackad dill
1/4 rödlök
150 g skalade räkor, helst handskalade (ca 500 g frysta)
1/2 dl lättmajonnäs
1/2 dl turkisk yoghurt
Saft av citron efter smak
Salt och lite cayennepeppar

Laxröra
1 litet knippe gräslök, ca 10 g, eller ca 1 msk fryst
100 g varmrökt lax
3 msk philadelphiaost
Saft av citron efter smak
Salt och nymald svartpeppar

Garnering
3/4 dl turkisk yoghurt
3/4 dl lättmajonnäs
40 + 40 g löjrom
12 handskalade räkor
4 skivor kallrökt eller gravad lax
Skivad citron
Dillvippor eller lite fryst dill

Räkröra: Finhacka dill och rödlök. Grovhacka räkorna. Om de är frysta eller ligger i lag, se till att de är väl avrunna. Blanda ner hacket i majonnäsen. Smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar. Ställ kallt.

Laxröra: Finhacka gräslöken. Dela laxen i bitar med händerna och rör ihop med gräslök och färskost för hand i en bunke. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Tänk på att varmrökt lax är salt i sig. Ställ kallt.

Garnering: Rör ihop turkisk yoghurt, majonnäs och hälften av löjrommen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

Tryck ut tolv rundlar av brödskivorna med hjälp av ett glas eller en stans, ca 8 cm i diameter.
Lägg ut fyra brödrundlar, bred på ett tunt lager turkisk yoghurt och fördela sedan räkröran på dessa. Lägg på en ny rundel på varje, bred på ett tunt lager turkisk yoghurt och fördela laxröran ovanpå. Avsluta med sista brödrundeln och täck bakelsen med löjromskrämen på topp och sidor. Förbered gärna hit och låt stå väl övertäckta i kylskåpet till dagen därpå, men inte ett måste.

Garnera bakelserna med räkor, löjrom, kallrökt lax, en skiva citron och dill.

Grundreceptet kommer från Matmagasinet, men jag har anpassat det lite efter min smak.

Lax- och löjromsbakelse på Mors dag

Blev såld på de här golfskorna på nätet för ett tag sen och se vad mina underbara barn hade klickat hem åt mig i morsdagspresent <3.

Golfskor1

Är så tacksam, glad och stolt att få vara mamma till de här tre godingarna. Jag hoppas att jag kan bli den förebild för dem som min mamma är för mig. Att få dela varje dag med er är det bästa jag vet!

Mina-barn-600

Lämna en kommentar