Valborgsfirande

Är lite halvseg efter ett mysigt valborgsfirande hos bästa vännerna igår med god mat, mycket surr plus några skrattanfall. Vi kom inte hem förrän efter midnatt och då var Milly blixtpigg såklart.

Loombands verkar tjejerna aldrig tröttna på att göra

Loombandslådan var snabbt framme. Innan kvällen var slut hade vi vuxna hunnit få säkert tre var. Många i Brynäs och Hammarbys färger av nån konstig anledning.

Mathias söver ner Milly

Mathias brukar gärna ta på sig att dra vagnen när det är dags för nattning. Så även igår.

Valborgsfirande med bästa vänner

Som tilltugg innan middagen igår fick vi köttfärsinbakade ägg, även kallade scotch eggs. Supergott med lite tabasco på toppen.

Supersmarrigt tilltugg, köttfärsinbakade ägg eller scotch eggs

Scotch eggs

5 st
5 stora ägg + 2 ägg till panering
500 g nöt- eller blandfärs
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Grillkrydda
Barbequesås
Hoisinsås
Ströbröd
Vetemjöl

Koka äggen 7-8 minuter. Spola dem i kallt vatten och skala dem. Blanda samman färs, salt, peppar, grillkrydda, barbequesås och hoisinsås. Ta lite vad som finns hemma, andra exempel är chilipulver, spiskummin, rökt paprikapulver, curry och cayennepeppar.

Sätt ugnen på 200°. Ta de skalade äggen rulla dem lätt i mjöl. Klä sedan äggen i köttfärs. En klump något större än respektive ägg är ungefär lagom. Rulla klumparna i mjöl, doppa i de vispade äggen och rulla sedan i ströbröd. Lägg sedan klumparna på ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller och låt stå i ugnen 20 minuter. Har man inte varmluftsugn kan man öppna efter halva tiden för att vända på dem.

Servera äggen kalla i klyftor. Funkar även som picknickmat.

Mumsig stracciatellamousse

Till efterrätt fick vi stracciatellamousse. Mycket godare än stracciatellaglassen som man köper. Den kommer vi säkerligen att göra många gånger.

Stracciatellamousse

8 små eller 4 stora portioner
150 gram choklad (hälften mörk & hälften mjölkchoklad)
2 dl vispgrädde
250 gram mascarpone (eller Philadelphia)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Grovhacka chokladen. Vispa grädden luftigt och rör ihop med mascarponen, florsocker och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet och vänd sedan ner chokladen. Spara lite till topping. Häll upp i små serveringsglas och toppa med krossad choklad. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter innan servering.

Lämna en kommentar