Nyårsfirandet

Här kommer några bilder från nyår som vi spenderade hemma med härliga vänner. Maten blev toppengod, så den tycker jag absolut att ni ska testa vid tillfälle. Dukningen såg ut så här med vitt, guld och vita, krispiga tulpaner.

Dukning1 (1 av 1)

Dukning (1 av 1)

Kvällens fördrink bestod av NVY, ett halvtorrt, mousserande vin med smak av passionsfrukt. Stella gjorde fina sockerkanter på glasen och toppade med en godisjordgubbe.

Drink (1 av 1)

Svärmor har alltid crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök på julbordet och jag tycker det är så gott ihop. Gjorde några små snittar till drinken på toastbröd med just de smakerna.

Snittar (1 av 1)

Emma-Stefan1 (1 av 1)

Förrätten gjorde familjen Åström/Wik. En variant av toast skagen, fast med varmrökt lax. Smaken var supergod, men det var svårt att lista ut vad det var i. Vi gissade först på rökt sik och tonfisk.

Forratt (1 av 1)

Smörstekt toast med varmrökt laxröra

6 portioner
1 dl majonnäs
1/2 dl cremé fraiche
200 g varmrökt lax
200 g skalade räkor
1/2 st finhackad rödlök
2 vitlöksklyftor
2/3 dl riven pepparrot
1 knippa dill
1 st citron
Salt & vitpeppar
1 burk stenbitsrom eller annan rom
3 msk smör
6 skivor valfritt bröd

Blanda majonnäs & cremé fraiche i en bunke. Riv pepparroten. Finhacka dillen, rödlöken & pressa vitlöksklyftorna. Lägg ner detta i bunken. Dra av laxen från skinnet och dra isär köttet ner i bunken. Tillsätt stenbitsrom, citronsaft från en 1/4 citron, salt och vitpeppar. Stek brödskivorna gyllenbruna i rikligt med smör på medelvärme. Servera med stenbitsrom, citron och sallad.

Klara (1 av 1)

Till varmrätt gjorde vi plankstek. Hade lånat ihop plankor av svärmor och Stefans moster. Har aldrig gjort det själv förut, men det blev jättegott. Oxfilén blev perfekt rosa i mitten!

Plankstek (1 av 1)

Plankstek

4 personer
4 inoljade ekplankor
800 g oxfilé, utskuren biff, entrecote eller ryggbiff
Smör
Salt & peppar

Duchessepotatis

1 kg mjölig potatis, kokt och skalad
3 msk smör
2 ägg
Eventuellt värmd mjölk
Salt & peppar
Tyll och spritspåse

Tillbehör
2 medelstora tomater
1 gul lök
Cirka 100 g kokta haricots verts
4 skivor bacon

Börja med potatisen. Skala och koka den. Kör den kokta potatisen genom en potatispress. Rör i smör och knäck i äggen. Vispa med ballongvisp till ett fluffigt mos. Är det tjockt kan du spä med lite värmd mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i 2,5-4 cm tjocka skivor. Till plankstek väljer man ett riktigt mört och välhängt kött. Det ska vara mörkt i färgen och helst marmorerat då blir steken saftig och fin. Bulta ut köttet något. Salta och peppra och stek eller grilla i grillpanna köttet hastigt 1-2 minuter på varje sida. Låt ligga och vila i aluminiumfolie.

Värm upp ugnen till 225 grader varmluft, om du vill värma alla plankor samtidigt. Sätt in plankorna i den uppvärmda ugnen och hetta upp under 10 minuter. Ta ut plankorna och täck med aluminiumfolie. Det viktiga är att plankorna inte är kalla när de ska in i ugnen sedan igen.

Förkoka bönorna i lättsaltat vatten 2-3 minuter och vira in bönorna med en skiva bacon till fyra knippen. Dela tomaterna och skär löken i klyftor.

HIT KAN FÖRBEREDAS INNAN GÄSTERNA KOMMER.

Pensla plankorna med lite olja. Placera köttet, löken och bönknippena i mitten på plankan och spritsa potatismoset runt kanten. Lägg en tomathalva i gropen på plankan. Krydda tomathalvorna med en klick smör, salt och oregano.

Sätt in plankorna i ugnen, två på gallret och två på en plåt. Efter ca 10 minuter är köttet härligt rosa inuti. Byt plats på plankorna efter halva tiden för att moset ska få fin färg. Vill du ha köttet helt genomstekt så öka tiden med 5 minuter.

Servera gärna med en klick aromsmör och bearnaisessås.

Bearnaisesås

3 äggulor
3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
2 tsk torkad dragon
4 krossade vitpepparkorn
150 gram smör
2 krm salt

Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras, börja därför med övrig mat.

Skala och hacka löken så fint du kan. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, hackad lök och dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli för lös. Ställ åt sidan att svalna.

Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Tillsätt äggulorna under vispning direkt i kastrullen med vinäger- och dragonblandningen eller lägg över allt i en rostfri bunke. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen över vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.

Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
Vispa och värm såsen över det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Lyft bort den emellanåt, den får inte bli för varm (över 60 grader). Om äggen koagulerar spricker såsen och den blir vattnig och grynig. Då får du börja om med nya äggulor och tillsätta den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret.

Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.

Inspiration till beasåsen hittade jag här.

Middag1 (1 av 1)

Mathias-Linda (1 av 1)

Hade en efterrätt på lager som jag tänkt testa tidigare. Såg den på Tina i fjällen och den såg såå god ut, med smält Schweizernöt. Smälte vanlig Marabou Mjölkchoklad till barnen, men man kan ju ta vilken choklad man vill.

Schweizernot (1 av 1)

Flytande Schweizernöt med vaniljglass och blåbär

4 personer
250 g Marabou Schweizernöt
1,5 dl kaffegrädde
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl hasselnötter, rostade och hackade
0,5 l vaniljglass
125 g blåbär (1 ask)

Hacka chokladen och lägg upp i en skål. Koka upp grädden med vaniljsocker och häll den varma grädden över chokladen under omrörning. Chokladen ska bli som en len kräm. Häll upp i ljumma glas och toppa med blåbär, en stor kula glass och hackade hasselnötter på toppen.

Ursprungsreceptet finns här.

Lämna en kommentar