En söndag bestående av biscotti, philadelphiabullar, torskrygg och rotfruktsgratäng

Idag har jag spenderat mesta tiden i köket. Dels har jag bakat till Stefans födelsedag på tisdag och dels har jag lagat en ny god maträtt med torsk, bacon, soltorkade tomater och rotfrukter.

Biscotti

Biscotti

2 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt
2,5 dl mandel (1 dl mald, resten grovhackad)
50 g smält smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda allt med elvisp tills det blir en lagom jämn smet. Blanda 4 dl mjöl med 1 tsk balpulver och rör ner i smeten. Forma till en deg.

Dela degen i 4 delar och rulla var och en till runda stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till en aning. Grädda ca 20 minuter i 190 grader.

Ta ut plåten och låt längderna svalna något. Skär i lagom stora skorpbitar. Ställ in plåten i ugnen igen i 5-10 minuter för att de ska få färg. Vänd eventuellt på dem efter halva tiden. När de fått lagom färg, stäng ugnen och låt luckan stå på glänt ca 20 minuter.

Philadelphiabullar

De här philadelphiabullarna gjorde jag också. Kände för lite variation efter allt bullfika under jul och nyår.

Kristina såg ut att ha så god matlåda på jobbet förra veckan – torskrygg med bacon och soltorkade tomater på toppen. Hittade något liknande som var helt fantastiskt gott! Till och med Tim (som vanligtvis hatar fisk) tyckte att det var helt okej.

Torsk2

Rotfruktsgratang

Börja tillaga rotfruktsgratängen eftersom den behöver 1 h i ugnen.

Rotfruktsgratäng

4 portioner
6 morötter (300g)
350g rotselleri
200g fetaost
2 ägg
4 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano

Skala och tunnskiva morötter och rotselleri. Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om. Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela. Grädda i 60 minuter i 200°.

Torsk

Torskrygg med bacon och soltorkade tomater

4 portioner
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
4 msk flytande smör
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
1/2 röd lök
4 torskryggfiléer
2 msk klippt, färsk persilja
salt, peppar, timjan, oregano

Skär löken i smala klyftor och skär varje baconskiva i 3 remsor på längden. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter. Strimla soltorkade tomater tunt och rör blanda sedan med lök och bacon.

Ringla smör i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar och rör ihop med smöret. Lägg i de tinade torskryggfiléerna och klipp över persilja. Salta och peppra ett varv och smula över örter. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. Tag ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.

Torskryggen och rotfruktsgratängen hittade jag här.

Bebisklader

Måste bara visa de söta bebiskläderna som vi köpt. Har inte kunnat låta bli. Men det är svårt att hitta könsneutrala kläder. De svartvita byxorna budade jag hem på Instagram hos bloppis_rustaupp, de rödrosa byxorna fyndade jag på Lindex rea och bodyn med klöver på Stylepits rea.

Lämna en kommentar