Tisdag: Godaste zucchinipastan

Zucchinipasta

Det här är den godaste och mest smakrika zucchinipasta som jag testat. Till barnen kokade jag vanlig fullkornsspagetti. Köttfärssåsen kommer ursprungligen från Klaras GI-mat och zucchinipastan kommer från lchfrecept.com.

Köttfärssås och zucchinipasta

4 personer

Köttfärssås
500 g köttfärs
0,5 dl tomatpuré
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater eller 2 burkar
Rapsolja
Salt och peppar
Färska örter

Zucchinipasta
3 stora zucchini
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
5 msk pinjenötter
1 kruka färsk persilja
½ kruka färsk basilika
4-5 st salladslökar
1,5 dl havregrädde
1 skvätt vitt vin
1 krm cayennepeppar
Salt och peppar
Eventuellt riven parmesan vid servering

Ansa och skär zucchinin i långa tunna strimlor (spagetti) med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Salta dem något och låt stå cirka 15 minuter, så de vattnas ur en aning.

Hacka och fräs löken till köttfärssåsen i rapsolja. Lägg i färsen och stek ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, riven vitlök, salt och peppar. Häll i de krossade tomaterna och låt puttra i 5 minuter.

Smält smöret och rosta pinjenötterna lätt gyllenbruna under omrörning, cirka 1 minut. Ställ åt sidan. Hacka vitlök, salladslök och örter. Fräs hastigt på zucchinispagettin i rikligt med smör. Tillsätt örter, lök, grädde, vin och kryddor. Låt puttra ihop ett par minuter.

Lägg i färska örter i köttfärssåsen, till exempel basilika och timjan. Strö över de rostade pinjenötterna över zucchinipastan. Strö eventuellt parmesan över.

Lämna en kommentar