Kefta med tomatdipp och bönblandning

Rev ut det här receptet från Coops Mersmak 5 2010. Testade det för första gången idag. En lättsam och god söndagmiddag. Receptet är egentligen för tio portioner, men jag anpassade det för fyra. Till keftan gjorde jag en bönblandning av kidneybönor och majs.

Kefta med tomatdipp och bönblandning

4 portioner
Tid: 30 minuter
Ugn: 175 grader

1/4 dl ströbröd
1/2 dl grädde eller vatten
400 g lammfärs
1 äggvita
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk koriander
1/2 msk spiskummin, malen
1 msk olivolja
1 tsk salt
1/4 tsk kajennpeppar

Tomatdipp
1/2 gul lök, skalad, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt
1 tsk socker

Bönblandning
1 burk kidneybönor
1 liten burk majs
3 msk olivolja
1 msk vinäger
Salt och peppar

  1. Lägg ströbrödet i grädden eller vattnet i en bunke. Låt svälla cirka 5 minuter. Tillsätt övriga ingredienser till färsen och blanda ordentligt. Forma avlånga biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen i cirka 15 minuter.
  2. Fräs under tiden lök och vitlök i oljan, cirka 1 minut. Tillsätt tomatpurén och fräs under omrörning ytterligare 1-2 minuter. Slå på tomatkross, kajennpeppar, salt och socker. Låt småputtra 5-8 minuter.
  3. Blanda bönorna och majsen med dressingen.
  4. Lägg upp keftan med tomatdippen ovanpå och servera med bönblandningen till.

Lämna en kommentar